Internacional 14/11/2012

Portugal, Itàlia i Grècia també s'aturen contra l'austeritat

Milers de ciutadans han sortit als carrers de Lisboa, Atenes, Roma, Brussel·les, Dublín i Varsòvia per protestar contra les mesures per frenar la crisi i l'atur. La vaga no ha tingut el mateix seguiment en aquests països

Anna Solé Sans
4 min
Manifestació a Lisboa contra l'austeritat, 14-N. EFE

BarcelonaPortugal

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La vaga general d'aquest dimecres a Portugal ha afectat de forma irregular als col·legis i serveis estatals, s'ha viscut amb més intensitat al transport públic i ha tingut poc seguiment als comerços segons fonts sindicals i mitjans de comunicació. El govern portuguès no ha fet comentaris ni ha facilitat dades sobre la incidència de la vaga, la tercera en un any, convocada per la Confederació General de Treballadors de Portugal (CGTP), per repudiar la política d'austeritat del primer ministre conservador Pedro Passos Coelho. La CGPT considera que aquesta vaga ha estat una de les més importants del país. L'aturada no ha registrat incidents tret d'alguns altercats entre la policia i piquets que promovien la vaga en estacions d'autobusos de Lisboa, en les quals, segons algunes fonts hi ha hagut una detenció. La vaga ha tingut lloc mentre la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI) realitzen la sisena inspecció a Portugal per verificar el compliment del programa d'ajusts associats al rescat financer que li van atorgar l'any passat.

A més a més, segons les dades divulgades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) l'economia portuguesa ha registrat una nova caiguda en el tercer trimestre d'aquest any, que ha fet caure el PIB al 3,4% en relació al setembre del 2011 mentre que l'atur ha pujat en aquest mateix període al 15,8%.

Grècia

Unes 5.000 persones, segons la policia, han participat aquest dimecres a Atenes en una marxa contra les polítiques d'austeritat dins la jornada de protestes convocades pels sindicats a nivell europeu. "Aquesta Europa no es dels pobles si no del capital i els patrons" deia un grup de manifestants, mentrestant, altres feien onejar les banderes dels països més afectats com Grècia, Espanya, Portugal, Itàlia i Irlanda. "Porto 25 anys a Grècia i he vist com la situació empitjorava. No hi ha feina, igual que a Espanya, i s'han reduït els serveis socials", ha declarat un professor de francès, a l'agència EFE. La manifestació ha estat pacífica pel centre d'Atenes i ha finalitzat a la plaça Sintagma, davant el Parlament. Entre els manifestants n'hi havia molts del sector públic, un sector que perdrà 25.000 llocs de feina d'aquí al 2013.

Itàlia

Desenes de milers de treballadors han sortit aquest dimecres al carrer en més de cent mil manifestacions que han estat convocades a Itàlia pel sindicat majoritari la Confederació General Italiana del Treball (CGIL), amb motiu de la jornada de protestes a Europa per les polítiques d'austeritat.

A la convocatòria s'han sumat també els estudiants en diverses protestes contra les retallades en educació i en algunes ciutats com Roma, Milà i Torí s'han viscut forts enfrontaments amb la policia que han deixat diversos ferits lleus entre les forces de l'odre.

A la capital italiana s'han viscut moments de tensió al centre de la ciutat, quan la policia ha començat a carregar contra els manifestants que avançaven per la vora del riu després que un grup d'estudiants llancés ampolles, pedres i petards.

Els sindicats encara no han facilitat dades on el sector privat era de quatre hores igual que al transport ferroviari i naval. En el sector públic la vaga ha estat convocada per a tot el dia, tot i que s'ha exclòs el transport local i aeri.

Bèlgica

Entre 1.000 i 1.500 persones, segons la policia local, s'han manifestat aquest dimecres davant la seu de la Comissió Europea (CE) a Brussel·les per expressar el seu rebuig a les mesures d'austeritat, un acte dins la "jornada d'acció europea" on hi ha hagut una notable representació espanyola. La protesta convocada per la Confederació Europea de Sindicats (CES) i els sindicats belgues sota el lema "Per la feina i la solidaritat a Europa. No a l'austeritat", ha arrancat amb representacions de Xipre, Irlanda, Portugal, Espanya, Grècia i Alemanya i ha acabat amb una concentració en ple barri europeu. Tot i que la majoria de manifestants eren ciutadans belgues, també s'hi ha pogut veure una àmplia presència d'espanyols residents a Bèlgica entre ells afiliats a la UGT i CCOO i membres del moviment "15-M Brussel·les", a més d'altres treballadors d'altres països com Grècia o Portugal.

Irlanda

Prop de mig centenar de persones han acudit a la cita davant el Banc Central Irlandès, al centre de Dublin, per mostrar la seva solidaritat amb la jornada de vaga i protestes convocada a diversos països europeus. Durant l'acte, organitzat per l'agrupació irlandesa Aliança de l'Esquerra Unida (ULA) s'han repartit fulletons sobre les mobilitzacions europees i el diputat socialista Joe Higgins s'ha referit al sistema capitalista com "el mal endèmic" de les societats. El polític ha insistit als diputats irlandesos a unir-se al futur dels esforços dels seus col·legues europeius per presentar durant el pròxim any un front comú davant les polítiques d'austeritat.

Polònia

Els sindicats polonesos han concentrat aquest dimecres els seus militants a les portes del Ministeri de Treball a Varsòvia per exigir més ocupació i menys retallades, dins les protestes organitzades de forma coordinada per tota la Unió Europea. També hi ha hagut concentracions a Gdansk, Poznan, Wroclaw i Katowice, on petits grups de treballadors han demanat que s'aturi el deteriorament de la situació del mercat laboral i es doni una resposta al creixent malestar social que viuen els europeus.

stats