ESTATS UNITS

El Papa elogia la política ecològica i el diàleg d’Obama

El president agraeix el missatge de pau de Francesc

El president dels EUA, Barack Obama, i el papa Francesc van mostrar ahir bona sintonia i van coincidir en temes com la lluita contra el canvi climàtic.
Núria Ferragutcasas
24/09/2015
3 min

WashingtonHumil, senzill, caritatiu, bondadós, compassiu i carismàtic. Aquests són alguns dels adjectius que van utilitzar per descriure el papa Francesc alguns dels milers de persones que van esperar hores i hores als carrers de Washington per veure el pontífex. Els germans franciscans Juan Diego i Yobany es van desplaçar fins a Washington des de Boston per saludar el Papa, que va escollir el mateix nom que el fundador del seu orde.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“M’agrada el papa Francesc perquè es preocupa pels pobres i té la visió d’un món en pau”, diu el Yobany. Tant ell com el Juan Diego expliquen que el cap de l’Església catòlica és pròxim als postulats de sant Francesc d’Assís.

Carol Rosales, entre gent amb càmeres i banderes del Vaticà, afirma que tothom hauria d’“aprendre de la senzillesa” del Papa. I recorda quan Jorge Mario Bergoglio va compartir les empanades que li va donar una periodista argentina amb la gent de l’avió. “Ens ensenya que hem de compartir amb els altres, i a plorar amb els que ploren”. A uns metres de Rosales, Jimmy O’Dea mostra un cartell a favor de la defensa que fa el Papa de la lluita contra el canvi climàtic. “El Papa no és d’esquerres o de dretes, ell segueix l’Evangeli i hi ha temes polítics que no pot evitar”.

Visita a la Casa Blanca

De fet, el papa Francesc no va defugir el debat de temes polítics que divideixen la societat nord-americana, com el canvi climàtic, la immigració o les negociacions amb Cuba i l’Iran. De manera implícita, el bisbe de Roma va elogiar el diàleg del govern d’Obama amb aquests dos països. “Els esforços que s’han fet recentment per reparar les relacions trencades i obrir noves portes a la cooperació dins de la nostra família humana representen passos positius al llarg del camí de la reconciliació, la justícia i la llibertat”, va dir durant la cerimònia de benvinguda oficial als Estats Units, que es va fer als jardins de la Casa Blanca i va comptar amb uns 15.000 assistents.

El pontífex va lloar també la política ecològica del president nord-americà quan va dir que la iniciativa de reduir la contaminació de l’aire és “encoratjadora”. I va demanar el suport del poble dels Estats Units als esforços de la comunitat internacional “per protegir els vulnerables que clamen al cel al nostre món”.

Obama, per la seva banda, va agrair el missatge de pau del papa Francesc i va recordar la simpatia del pontífex “pels marginats, els exclosos, els que pateixen i els que busquen redempció”.

Pederàstia i clergues

El Papa va tornar a parlar durant una missa a la catedral de Sant Mateu de la ciutat, després d’haver saludat milers de persones des del papamòbil. I ho va fer també sense evitar temes espinosos com els abusos sexuals i els crims de pederàstia comesos per una part del clergat. “He seguit de prop el seu generós esforç [referint-se als bisbes dels EUA] per curar les víctimes, conscient que, quan curem, també som curats, i per seguir treballant perquè aquests crims no es repeteixin mai més”.

El pontífex, que a la Casa Blanca es va considerar “fill d’una família d’immigrants”, va condemnar també les injustícies contra aquest col·lectiu i va demanar als bisbes que el segueixin ajudant. Unes hores després tenia prevista una altra missa per canonitzar el missioner mallorquí Juníper Serra.

stats