L'exèrcit agita el fantasma de Mubàrak

El dictador egipci surt de la presó cairota de Tora i quedarà sota arrest domiciliari en un hospital militar

L'exèrcit agita el fantasma de Mubàrak
Ricard G. Samaranch
23/08/2013
3 min

El CaireHosni Mubàrak ja torna a ser un home lliure. O, més ben dit, parcialment lliure, ja que està sotmès al règim d'arrest domiciliari establert pel govern interí del país àrab. El dictador egipci va sortir ahir a la tarda de la presó de Tora per ser traslladat en helicòpter a un hospital militar del barri cairota de Maadi, la seva nova residència temporal. L'excarceració de Mubàrak coincideix amb l'onada d'arrestos de líders islamistes, cosa que posa de manifest un cop més els girs vertiginosos i inesperats de la tèrbola transició egípcia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un jutge d'un tribunal cairota havia ordenat dimecres el seu alliberament després que el veterà general ja hagi superat el període màxim de dos anys de presó preventiva que estableix la llei. Així doncs, Mubàrak no ha estat absolt en cap de les quatre causes que té pendents, i per això té prohibit sortir del país i els seus béns continuaran embargats.

El rais, de 85 anys, està en ple judici per la repressió dels manifestants durant la revolta que el va derrocar, el febrer del 2011, i que es va cobrar la vida de més de 800 persones. Està previst que la pròxima vista oral se celebri aquest diumenge. Aquest és el segon cop que Mubàrak és jutjat per aquestes acusacions. Al gener, un tribunal va declarar nul el primer procés judicial, que va concloure fa prop d'un any amb una condemna a cadena perpètua, argumentant que no s'havien respectat les garanties processals. Les altres tres causes pendents són per corrupció.

A banda del seu últim ministre d'Interior, Habib al-Adli, i sis alts càrrecs policials, s'asseuran diumenge al seu costat els seus dos fills, Alaa i Gamal, també acusats de les morts durant la revolta. De la mateixa manera que el seu pare, Alaa i Gamal tenen diverses causes pendents per corrupció.

El dictador no deu haver tingut cap sensació especial en arribar a l'hospital militar del barri de Maadi, ja que aquest any hi va passar diversos mesos ingressat després d'una caiguda al bany. L'estat de salut de Mubàrak ha estat objecte de tot tipus de rumors. Els seus metges sostenen que la salut de l'expresident és delicada, raó per la qual no ha tornat a casa seva després de ser posat en llibertat condicional.

El retorn de l'antic règim

"L'alliberament de Mubàrak és tot un senyal del retorn de l'antic règim. Qui ens havia de dir fa uns mesos que avui Mursi estaria detingut i Mubàrak al carrer!", va declarar a l'ARA Robert Fisk, un veterà corresponsal al Pròxim Orient. Molts egipcis han fet aquesta mateixa interpretació, temorosos del retorn de l'estat policial que va emmordassar la societat egípcia durant dècades.

Pocs analistes havien anticipat l'excarceració de Mubàrak. Consideraven que les noves autoritats tindrien por de concedir un argument tan poderós als Germans Musulmans en la batalla que lliuren des del cop d'estat que va deposar Mursi. I és que el mateix 3 de juliol la confraria va denunciar el cop com un triomf de la "contrarevolució". El fet que s'hagin atrevit a fer-ho, sumat a la detenció del guia suprem de la confraria, demostra que l'exèrcit se sent fort, amb el suport de la majoria de la població.

Tot i l'enrenou mediàtic que ha suscitat la sortida de la presó de Mubàrak, recollida per les televisions egípcies en unes imatges repetides fins a la sacietat, bona part de la població va reaccionar ahir amb certa indiferència. Sota l'estat d'emergència, i amb el record de la pitjor onada de violència de les últimes dècades ben fresc a la memòria, la importància de la notícia tendeix a relativitzar-se.

Mentrestant, les autoritats continuen estrenyent el setge als Germans Musulmans, i ahir van arrestar dos membres més de la cúpula. La coalició anticop que lidera la confraria ha convocat noves grans mobilitzacions per a aquest migdia. Després de diversos dies de protestes exigües, el volum de manifestants servirà de baròmetre de la moral de les bases islamistes després dels últims cops policials.

stats