Internacional 15/01/2013

Commoció a Bèlgica pel cas d'uns bessons sords que han optat per l'eutanàsia en saber que també es quedarien cecs

Els dos germans, de 45 anys, es van acollir a la llei que permet l'eutanàsia des de fa més d'una dècada, malgrat que no tenien cap malaltia terminal. La petició els va ser concedida en considerar-se un "patiment psíquic insuportable"

Agències
1 min
Els germans Verbessem / Gazet Van Antwerpen

BarcelonaDos germans bessons belgues de 45 anys, sords de naixement, han vist complert el seu desig de morir acollint-se a la legalitat del país, després de conèixer el diagnòstic conjunt que també es quedarien cecs a causa d'una malaltia degenerativa que patien els dos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cas ha commogut el país, en el qual l'eutanàsia està legalitzada des de fa més d'una dècada, perquè els dos germans no patien cap malaltia terminal. La petició, que també és inèdita -en atorgar-se a dues persones a la vegada-, els va ser concedida en considerar-se que estaven exposats a "un patiment psíquic insuportable".

Marc i Eddy Verbessem van veure complert el seu desig el passat 14 de desembre, quan l'equip mèdic de l'Hospital de Brussel·les els va aplicar la injecció letal, després que els dos germans s'acomiadessin l'un de l'altre prenent un cafè. Els bessons havien sol·licitat acollir-se al seu dret a morir feia un any i mig, després de diversos anys convivint amb la malatia degenerativa que els hauria acabat deixant cecs.

Bèlgica és un dels pocs països on l'eutanàsia és legal. És va legalitzar el 2002, i el nombre de casos ha anat augmentant cada anys des de llavors. El 2011 es van concedir 1.133 sol·licituds, de les quals el 86% eren a persones de 60 anys o més, el 72% de les quals patien càncer. Holanda i Luxemburg han despenalitzat l'eutanàsia i Suïssa permet el suïcidi assistit, si la persona en qüestió hi té un paper actiu.

stats