Premsa

Un periodista acusa 'El País' d'haver amagat durant vuit anys la informació sobre tortures de soldats espanyols a presos iraquians

Gervasio Sánchez denuncia a través de Twitter que el mateix periodista que signa la notícia aquest diumenge havia ocultat els fets el 2004

Gervasio Sánchez ataca 'El País' des de Twitter
Ara
17/03/2013
3 min

BarcelonaEl periodista i fotògraf del diari 'Heraldo de Aragón' Gervasio Sánchez ha denunciat aquest diumenge a través de Twitter que el diari 'El País' fa com a mínim vuit anys que sabia que Flayeh Al Mayali, el ciutadà iraquià que havia fet de traductor per als periodistes del diari de Prisa durant la Guerra de l'Iraq, havia estat torturat per agents del CNI en una presó de Diwaniya, tot i que no ho ha publicat fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Sánchez recupera una entrada de l'any 2009 al seu blog, titulada 'El nostre Guantánamo particular', en què detalla com Mayali va ser utilitzat com a cap de turc després d'un atemptat que va acabar amb la vida de set agents del servei d'intel·ligència espanyol, i relata com, malgrat els seus esforços i insistència, ni els responsables del CNI, ni l'aleshores ministre de Defensa José Bono, ni el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, ni els jutges encarregats d'estudiar el cas no li van fer cas. El periodista ja va denunciar llavors que "hi havia militars d'uniforme entre les persones que van interrogar i maltractar Al Mayali a Diwaniya".

En una llarga sèrie de prop de 50 tuits, Sánchez explica, entre altres coses, que "durant anys" va demanar "als responsables d''El País'" que investiguessin "què havia passat amb el seu traductor", i denuncia que es van riure d'ell, com també ho van fer, diu, el ministeri de Defensa, la presidència del govern espanyol i l'Audiència Nacional. "'El País' hauria d'haver utilitzat la seva influència per ajudar el seu traductor durant quasi un any i no permetre que passés onze mesos a la presó", diu Sánchez, i afegeix que el diari "tenia l'obligació moral" de fer alguna cosa per Al Mayali. "Però no es va fer res", assegura.

Sánchez, que recorda que "durant 20 anys" ha acompanyat l'exèrcit espanyol en diversos conflictes internacionals, apunta directament al periodista d''El País' Miguel González, que signa la informació d'aquest diumenge: "Miguel González, la mateixa persona que firma aquesta informació, va donar publicitat el 2004 a la versió mentidera del CNI –i continua– "tot i que sabia per mi que Al Mayali tenia contractes amb l'exèrcit espanyol".

Les últimes piulades de Sánchez estan dedicades a acusar directament González d'ocultar informació en benefici propi: "Miguel González va entrevistar diverses vegades Jorge Dezcallar [exdirector del CNI]. Mai li va preguntar pel cas Al Mayali. Entrevistes pactades? Per descomptat". I segueix: Miguel González viatjava sempre en un lloc preferencial amb el ministre de Defensa. Potser per això només escrivia el que li agradava? Per descomptat". I encara: Miguel González (i els seus caps de Nacional i Internacional) tenien l'obligació d'investigar el cas Al Mayali. Per què no ho van fer?"

El periodista, que demana a Amnistia Internacional que interposi una querella "contra els responsables dels fets ocorreguts a Diwaniya", ja que hi ha "responsabilitat penal", considera que "el periodisme és sagrat", però que hi ha "personatges i periodistes" que "se l'estan carregant" per "no perdre el seient preferencial". Però tot i així, diu, "el periodisme val la pena malgrat tanta covardia, prepotència, absurd i mentides".

Malgrat les denúncies de Sánchez, tant ell –l'any 2004– com González –el 2005– havien publicat articles al diari 'El País' que posaven en dubte la versió oficial sobre la detenció d'Al Mayali i en què ja es parlava de "presumptes maltractaments" per part de les tropes espanyoles.

stats