Un fort terratrèmol deixa centenars de morts a l’Equador
El sisme, de magnitud 7,8, és el pitjor que pateix el país andí des del 1979 i ha causat almenys 271 morts i més de 2.000 ferits
QuitoEl terratrèmol més fort que ha sacsejat l’Equador en les últimes tres dècades ha deixat el país andí traumatitzat, amb edificis en runes en una franja costanera de centenars de quilòmetres. L'últim balanç és de 272 morts i 2.068 ferits, però encara queda molta gent atrapada sota les runes i els equips de rescat tenen problemes per accedir a les zones més afectades. "Temo que la xifra augmenti perquè seguim removent les runes", ha dit el president del país, Rafael Correa, en la seva primera declaració aquesta matinada després de tornar d’Europa, on han participat en un fòrum acadèmic organitzat pel Vaticà. "La tragèdia és molt gran", ha afegit, "la més gran dels últims 67 anys". Amb tot, ha assegurat que el país sabrà "tirar endavant". El tremolor va tenir diverses rèpliques i va desencadenar una alerta de tsunami que va ser descartada poc després.
El president Rafael Correa va interrompre una visita a Roma i va decretar emergència nacional després del sisme de magnitud 7,8 que va sacsejar la costa central diumenge a la matinada (a les set de la tarda hora local). El tremolor es va notar a la capital, Quito, i també en algunes zones del Perú i Colòmbia. El govern va mobilitzar 10.000 soldats i 5.000 policies.
L’Equador té una història de terratrèmols greus, però aquest, que va durar més d’un minut, és un dels més forts que s’han registrat al país des dels anys setanta. Segons alguns geòlegs, va tenir una intensitat vint vegades superior al terratrèmol que va sacsejar el sud del Japó la setmana passada. Segons el diari local El Comercio, el balanç de ferits s’elevava a 1.550 persones. L’epicentre es va situar a 25 quilòmetres de la població costanera de Muisne, segons va informar el Servei Geològic dels Estats Units.
Estat d’emergència
El decret d’emergència nacional del president dóna poders extraordinaris al govern i estableix l’estat d’emergència en sis de les 24 províncies del país. Hi va haver víctimes a Esmeraldas, Manabí i Guayas, al llarg de la frontera nord amb Colòmbia. Entre els morts hi havia un menor d’edat que va caure per les escales en un centre comercial a la ciutat portuària de Guayaquil i un altre que va morir després del col·lapse d’un pont a la mateixa població, segons informava el canal de televisió Teleamazonas.
Adriana Villacís, una infermera de 40 anys, era amb el seu marit i el seu fill de 4 anys en un supermercat a uns 30 minuts de Quito quan els productes van començar a caure dels prestatges. “El primer que vaig fer va ser protegir el meu fill i buscar la sortida, però una part del sostre va caure, i em vaig quedar paralitzada”, va dir. “Gràcies a Déu que no va prendre mal, però es va espantar tant que va vomitar”, va afegir.
Al districte de Pedernales, a prop de l’epicentre, es van esfondrar diversos edificis. A l’avinguda Mariscal Sucre, al nord de Quito, van caure diversos senyals de trànsit, cosa que va provocar el pànic entre els conductors. Jorge Espinel va aparcar el cotxe per evitar un accident: “Ha sigut terrible, un xoc -relatava-. No tinc paraules per expressar el que he sentit”, afegia.
A Quito, on el tremolor va durar uns 40 segons, la gent va sortir al carrer aterrida. El sisme va deixar bona part de la ciutat sense electricitat i sense cobertura de telefonia mòbil. L’alcalde, Mauricio Rodas, va informar que no hi havia hagut víctimes mortals ni ferits a la ciutat, tot i que s’han enfonsat alguns edificis i algunes carreteres han quedat tallades per esllavissades. A Guayaquil un pas elevat es va ensorrar damunt d’un cotxe i també es va esfondrar el sostre d’un centre comercial. A la ciutat de Manta es va haver de tancar l’aeroport pels desperfectes a la torre de control.