La popularitat de Hillary Clinton cau per l’escàndol dels seus correus electrònics
Lamenta haver utilitzat un compte privat però no pot aturar l’ascens del seu rival Bernie Sanders
WashingtonL’escàndol dels mails continua alimentant l’ombra de desconfiança que durant anys s’ha projectat sobre Hillary Clinton i ha perjudicat la seva popularitat entre els votants. L’ús d’un correu electrònic privat quan era secretària d’Estat dels Estats Units no tan sols complica la seva victòria en les primàries demòcrates sinó que també dóna ales als seus rivals, especialment, al senador independent de Vermont, Bernie Sanders.
Les paraules mentidera o deshonesta són les que més utilitzen els votants per descriure Clinton, segons una enquesta recent de la universitat Quinnipiac. A més, des de principis d’any ha vist com cada cop hi ha menys persones que tenen una visió favorable de la seva persona: ara són només un 41%, lluny del 65% de quan era la cap de la diplomàcia nord-americana.
Clinton, com molts altres candidats presidencials, és una figura que polaritza l’electorat. Tot i que una part d’aquestes males dades s’expliquen per l’aversió que crea entre els republicans, l’ex primera dama i exsenadora de Nova York també té un problema de connexió amb les bases demòcrates. Alguns votants del partit la consideren la candidata de les elits, i massa lligada amb els grans bancs i les classes adinerades.
Les debilitats de la candidata
Des de l’inici de la campanya, Clinton s’ha presentat com una defensora de la classe mitjana i una lluitadora contra la desigualtat econòmica i racial. Ha presentat un programa progressista, amb polítiques per reforçar la regulació de Wall Street, solucionar el deute que tenen els estudiants universitaris o combatre la pobresa i el racisme. Però no ha sigut capaç de superar l’escàndol dels mails ni de suscitar la il·lusió que ha generat Bernie Sanders.
El senador de Vermont es lamenta dels “sous de misèria” que cobra la classe treballadora i promet que si guanya lluitarà per evitar que els Estats Units es converteixin en una oligarquia. La seva candidatura està obtenint cada cop més adeptes i ha posat en dubte la condició d’imbatible de Clinton.
D’altra banda, la polèmica dels mails ha deixat en evidència les debilitats de l’aspirant demòcrata favorita. I, fins i tot, ha fet que el vicepresident nord-americà, Joe Biden, es plantegi presentar-se a les eleccions. Clinton, però, espera recuperar la confiança dels seus conciutadans.
“Lamento que tot això hagi confós la gent i hagi plantejat moltes preguntes, però hi ha respostes a totes aquestes preguntes”, va dir en una entrevista a la televisió NBC sobre les crítiques pel seu ús d’un correu privat per gestions de feina. Va assumir la seva responsabilitat però va negar-se a demanar perdó.
Les seves explicacions van ser semblants a les d’altres cops i difícilment posaran fi a la qüestió. A més, el degoteig de publicacions dels seus mails seguirà els pròxims mesos, a mesura que el departament d’Estat dels EUA els vagi revisant. De moment, ja s’han publicat gairebé la meitat de les 30.000 pàgines de correus que va entregar Clinton al govern en quatre tongades.
Aquesta setmana es van publicar més de 7.000 pàgines de missatges, dels quals 150 són considerats ara classificats. Clinton ha afirmat més d’una vegada que mai va enviar informació classificada. Tot i així, la majoria dels votants no la creuen i els seus crítics l’acusen d’haver facilitat l’accés de hackers i agents d’espionatge estrangers al seu correu. L’FBI està investigant el servidor dels correus dels Clinton per determinar si va rebre algun atac cibernètic i si l’ex secretària d’Estat va gestionar malament alguna informació d’alta seguretat nacional.
Els correus publicats fins ara mostren el dia a dia de Clinton i les seves relacions amb seus els treballadors. Cap, de moment, fa perillar la seva candidatura, però la polèmica seguirà i pot perjudicar les seves opcions de victòria.