TIROTEIG MASSIU A ORLANDO

La massacre d’un “radical autòcton”

Obama diu que “no hi ha proves” que l’atac al club gai, inspirat pel jihadisme, fos dirigit per l’Estat Islàmic

La massacre d’un “radical autòcton”
Núria Ferragutcasas
14/06/2016
3 min

WashingtonUn altre exemple de l’extremisme autòcton perpetrat per un llop solitari. Aquesta és la primera conclusió de les investigacions de la massacre en una discoteca gai d’Orlando, Florida, que va tenir lloc diumenge i que es va saldar amb un balanç de 49 morts i 53 ferits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els Estats Units seguien ahir en estat de xoc davant el pitjor atac terrorista des de l’11-S i el pitjor tiroteig massiu de la seva història. A poc a poc, les nombroses preguntes sobre aquesta horrible matança homòfoba i el seu perquè van anar rebent respostes. El president nord-americà, Barack Obama, va abordar el mòbil de l’autor de l’atac i el seu possible vincle amb el grup jihadista Estat Islàmic (EI) després de reunir-se amb el director de l’FBI i altres assessors de seguretat.

“De moment podem dir que [la matança] és un clar exemple de l’extremisme autòcton que ens té preocupats des de fa un temps”, va dir Obama, que va comparar l’atac a Orlando amb el del desembre a San Bernardino, Califòrnia. Tant el matrimoni autor d’aquell tiroteig com l’assaltant a la discoteca gai van jurar lleialtat a l’Estat Islàmic, però no tenien connexions directes amb membres d’aquest grup jihadista.

L’inquilí de la Casa Blanca va assegurar que “no hi ha proves” que la massacre d’Orlando fos dirigida per l’EI, tot i que va admetre que l’atacant -identificat com a Omar Mateen, un nord-americà de 29 anys fill d’afganesos- es va inspirar en “propaganda extremista” i “perversions de l’islam” que va trobar per internet. “Contrarestar aquesta ideologia extremista és cada vegada més important que interceptar accions orquestrades des de l’exterior”, va subratllar Obama, que va advertir que als EUA els individus violents ho tenen massa fàcil per obtenir “armes de foc molt potents”.

L’FBI va investigar l’atacant

L’FBI va confirmar hores després del tiroteig que l’assaltant havia sigut investigat tres vegades. La primera fa quatre anys, quan va viatjar a l’Aràbia Saudita, i l’any següent perquè va publicar “comentaris incendiaris” sobre els seus companys de feina en els quals presumia de tenir vincles terroristes, segon va revelar l’agent federal Ron Hopper als mitjans.

Finalment, el 2014 va ser investigat per una aparent connexió amb l’autor d’un atac suïcida a Síria, Moner Abu Salha. Cap d’aquestes investigacions va acabar amb la detenció del sospitós.

Obama va defensar les accions de l’FBI, molt criticat per haver sigut incapaç d’evitar la tragèdia. Les indagacions federals, va explicar, “es van tancar” en no trobar proves que vinculessin Mateen amb grups terroristes. Tot i les seves paraules, les crítiques no s’aturaran.

L’endemà de la matança, mentre diverses persones portaven flors als voltants de la discoteca Pulse com a mostra de rebuig a l’esgarrifós atac homòfob, els dos candidats presidencials, la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump, van fer discursos sobre la seguretat i la lluita contra el terrorisme. El pitjor tiroteig de la història del país, que ha acaparat i acapararà els pròxims dies i setmanes la campanya electoral, tindrà conseqüències encara de difícil càlcul en els resultats del novembre.

D’altra banda, ahir les forces de seguretat van donar més detalls de l’atac i van assegurar que investiguen altres possibles raons, entre les quals l’odi als homosexuals, que haurien portat Mateen a matar 49 persones.

Tres hores d’horror

“Primer vaig pensar que eren petards”, va explicar Ray Rivera, de 42 anys, al diari The New York Times. La gent gaudia de la nit llatina de la discoteca d’ambient LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals) Pulse, quan diverses persones van començar a caure a terra, algunes per protegir-se, d’altres en rebre l’impacte dels trets indiscriminats de l’assaltant.

L’atac va durar tres hores. Els supervivents van relatar als mitjans escenes d’horror i caos. Les persones amb més sort de les 300 que hi havia al local van fugir o van aconseguir amagar-se. Quan la policia va arribar l’atacant es va atrinxerar als lavabos amb uns quants ostatges. El setge i el vessament de sang es van acabar a les cinc de la matinada. La policia, que va intentar negociar amb l’atacant, va enderrocar una de les parets dels lavabos, va alliberar una vintena de persones i va abatre a trets Mateen.

En aquestes hores d’horror i patiment, algunes persones van enviar missatges de socors als familiars. “Mama, t’estimo. Al club estan disparant”, “Estic atrapat als lavabos”, “Truca a la policia”, “Està venint. Estic a punt de morir”, van ser els terribles últims missatge de l’Eddie, una de les víctimes, a la seva mare.

stats