Hillary o Trump: triar president entre el pitjor de dos mons
La personalitat dels candidats posa en contradicció, fins i tot, els assessors polítics
Barcelona“Aquestes no són unes eleccions normals”. I per què? “Doncs perquè molts nord-americans senten que hauran de triar entre el pitjor de la societat americana (Donald Trump) i el pitjor de la política americana (Hillary Clinton)”.
La frase és de Bettina Inclán, estratega política que ha treballat per als republicans. Al seu costat, Eduardo Soto, que ha assessorat demòcrates, assenteix. Són dos joves consultors de comunicació que han vingut a Barcelona convidats pel consolat dels Estats Units. Inclán, abans de venir a l’ARA, ha penjat a Instagram la fotografia reglamentària: “Gaudint del meu primer dia a Barcelona. Molt per veure al Park Güell de Gaudí”.
78% de possibilitats per a Clinton
La mitjana de les enquestes d’opinió atribueixen a Hillary Clinton un 78% de possibilitats de guanyar, segons el seguiment diari que fa The New York Times. Però no es pot donar Trump per mort perquè Hillary no és popular i en unes eleccions entre dos candidats tan impopulars “una crisi nacional o internacional, o un error en la campanya, pot afectar l’estat d’ànim de l’electorat i qualsevol predicció pot fallar -diu Soto-. La majoria dels votants republicans i demòcrates no donen suport a cap dels dos candidats. Però són els dos que tenim”.
Per què Hillary és tan impopular?
“Perquè fa trenta anys que està sota els focus -contesta Soto- i és tan coneguda que els votants ja fa temps que van decidir què pensen de Hillary Clinton: la troben poc creïble i poc honesta. No saben si sent amb convicció el que promet com a candidata”.
I a Trump, ¿quines virtuts li veuen els electors per mantenir-li les opcions de victòria a un mes del dimarts 8 de novembre?
“Les classes mitjanes i treballadores tenen un sentiment contra l’establishment que Hillary representa. Estan desesperades perquè la millora que hi ha hagut en l’economia no ha arribat a la seva butxaca i pensen que Hillary Clinton no portarà cap canvi, que s’està postulant com un tercer període del president Obama, mentre que Donald Trump, amb la seva trajectòria en negocis, amb la seva experiència creant llocs de treball, pot ser el canvi que ajudi el país a tirar endavant econòmicament. I posen més el focus en això i menys en alguna de les coses que ha dit Trump. Coses que no hauria de dir mai ningú, però que ha dit en el passat”, contesta Inclán amb un to compungit. Trump li fa vergonya.
Enamorats de Trump
Sobta pensar que un fatxenda que presumeix de més diners dels que probablement té i de pagar menys impostos dels que segurament li corresponen pugui ser el favorit de cap treballador. Soto ho explica: “En estats industrials, afectats per les deslocalitzacions de la globalització, hi ha molts obrers que s’han enamorat de Trump”. I Inclán rebla l’argument: “Hi ha gent a qui ofèn més el que ha fet Hillary que el que diu Trump”.
Bettina Inclán és dona, hispana (d’ascendència cubanomexicana) i republicana. ¿Se sent còmoda amb Trump, que qualifica els mexicans de delinqüents i té un llarg historial de comentaris masclistes? Atenció al trist consol de la seva resposta: “Hi ha moltes coses que no m’agraden d’ell, però el sistema polític nord-americà és molt equilibrat, i ningú té tot el poder. Sí, hi ha el president, però també hi ha el Congrés o el Tribunal Suprem”.
Eduardo Soto deixa una reflexió per acabar: “Però també són unes eleccions aclaridores, perquè reflecteixen la realitat política dels Estats Units: Trump es va apoderar del Partit Republicà, tot i que el partit es va resistir a la seva candidatura. I Hillary, tot i la passió que va aportar Bernie Sanders, va aconseguir utilitzar la maquinària del Partit Demòcrata per guanyar”.