Europa, en estat de xoc

S'obre un període d'incertesa en les relacions entre Europa i els Estats Units. Els dirigents recorden a Trump que els dos blocs comparteixen valors

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en una imatge d'arxiu
Laia Forès
09/11/2016
3 min

Brussel·lesNo és cap secret que el candidat d’Europa era Hillary Clinton. Tampoc ho és que la UE tardarà a digerir la victòria de Donald Trump. Potser sona tòpic, però en aquest cas és molt real: el resultat electoral ha deixat la Unió Europea en estat de xoc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Europa apostava per una presidenta que garantís la cooperació política en els grans temes que més preocupen els dos blocs, com el terrorisme jihadista. La victòria de Donald Trump -pròxim als partits d’extrema dreta, euròfobs i populistes d’Europa- obre una gran incertesa sobre el futur de les relacions transatlàntiques. No hi ha cap certesa, però el que és clar és que la coronació del candidat republicà suposa un canvi en les aliances entre Europa i els Estats Units.

A Europa Trump només havia despertat entusiasme entre els partits d’extrema dreta i entre alguns governs populistes, especialment el d’Hongria. El candidat republicà ha rebut avui una pluja de felicitacions de la ultradreta europea. El primer ministre Hongarès, Viktor Orbán, alineat amb Trump amb qüestions com la immigració, ha sigut el primer líder comunitari a felicitar el republicà aquest dimecres. La seva victòria és “una bona notícia”, ha dit. “La democràcia segueix viva”, ha assegurat Orbán.

Trump, una amenaça

Amb Hongria com a excepció, a Europa es percep Donald Trump com una amenaça, tot i que després de la seva victòria electoral pocs han gosat criticar-lo. Durant la campanya Trump s’ha pronunciat en contra de l’acord de lliure comerç amb la UE (TTIP) i ha qüestionat les relacions transatlàntiques des del final de la Segona Guerra Mundial. També s’ha burlat de qüestions que Europa es pren seriosament, com el canvi climàtic. Les seves amistats amb Rússia i amb els líders d’extrema dreta, com Marine Le Pen, del Front Nacional (FN), o Nigel Farage, del UKIP, fan tremolar els governs europeus. Le Pen ha sigut de les primers a felicitar el magnat i “el poble americà”.

El comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, havia titllat Trump de “populista provocador” abans de la cita electoral. Avui ha sigut molt més conciliador. "Els reptes globals, com la seguretat, el canvi climàtic o el comerç, no es poden tractar si la UE i els Estats Units no tenen una agenda comuna", ha assegurat el francès.

Valors comuns

Els líders de les institucions comunitàries s’han afanyat a recordar a Trump la importància de les relacions entre Europa i Washington i a subratllar que els Estats Units i la UE comparteixen valors essencials com “la llibertat, els drets humans, la democràcia i l’aposta per l’economia de mercat”. En una carta conjunta, els presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, han fet una crida a Trump per reforçar l’aliança entre els dos blocs. “Avui és més important que mai reforçar les relacions transatlàntiques”, afirmen. “Només cooperant més estretament -segueix la carta- la UE i els EUA seguiran marcant la diferència quan facin front als reptes sense precedents”.

A Europa, la majoria de líders han optat per la prudència davant la victòria de Trump i pocs han admès el revés que suposa per als interessos europeus. El president del Parlament, Martin Schulz, és dels pocs que s’ha atrevit a admetre que les coses no pinten bé. Schulz ha dit que està “sorprès i decebut” pel resultat electoral. “Serà difícil” treballar amb el futur president dels Estats Units", ha assegurat l’alemany.

Període d'incertesa

El president de França, François Hollande, que durant la campanya havia dit que les paraules de Trump “li regiraven l'estomac”, aquest dimecres ha felicitat el magnat però ha reconegut que per a Europa, la seva victòria “obre un període d’incertesa”. Hollande ha fet una crida als socis europeus per mantenir-se “units”.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha volgut apropar posicions amb el futur president dels Estats Units. Merkel ha assegurat que cooperar amb els Estats Units continua sent un dels pilars de la política exterior alemanya i ha subratllat que els dos països comparteixen valors com "la democràcia" o la "llibertat".

L'OTAN, preocupada

A l’OTAN, la victòria de Trump també genera inquietud, sobretot perquè el magnat ha criticat l'organització militar durant la seva campanya electoral. El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, espera que "els llaços transatlàntics segueixen sent forts" amb el canvi de presidència als Estats Units i ha recordat que l'OTAN ha de fer front a reptes globals com el terrorisme. "El lideratge dels Estats Units és més important que mai", ha dit Stoltenberg.

stats