Toc d'alerta de Brussel·les a Espanya per l'escassa acollida de refugiats

Espanya ha admès només 18 refugiats i Brussel·les avisa que el progrés del pla de reallotjament és insuficient

Refugiats atrapats a la frontera entre Grècia i Macedònia
Ara
12/04/2016
2 min

BarcelonaBrussel·les no està contenta amb Espanya pel lent procés de reallotjament de refugiats. Aquest dimarts, la Comissió Europea ha publicat un informe on avalua la marxa del programa de reubicació que contempla que tots els socis han de redistribuir 160.000 refugiats fins al setembre del 2017. Espanya destaca com un dels països que no ha fet els deures en l'acollida de refugiats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'estat espanyol ha obert la porta només a 18 persones, una aportació magra respecte a les 1.145 que s'han reallotjat fins ara. Països com Portugal i Finlàndia, amb una població molt menor a l'espanyola, han acceptat 181 i 246 persones, respectivament. Al capdavant de la llista hi trobem França, amb 379 reallotjats.

Davant la lentitud dels estats a l'hora d'aplicar el programa, la UE ha començat a plantejar-se objectius. Entre març i mitjans d'abril Brussel·les va instar els estats membres a acollir 6.000 refugiats. En aquest període, en canvi, els estats n'han acollit 208. Espanya no n'ha acceptat cap.

El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, va dir en el passat que el govern espanyol no està d'acord amb els criteris de càlcul de les quotes de reallotjament dels països que participen en el programa.

El pla de quotes pactat el setembre de l'any passat i l'acord entre la UE i Turquia del mes passat són la manera amb què Europa pretén solucionar la situació de països com Grècia i Itàlia, dues de les portes d'Europa, que gestionen com poden l'arribada massiva de refugiats a les seves fronteres. En el cas grec, la situació a punts com Idomeni ha arribat a un punt insostenible de crisi humanitària.

Progrés insatisfactori

Brussel·les destaca, en general, la poca disposició dels estats a acollir refugiats. Un progrés "insatisfactori", tenint en compte que els estats s'han quedat ben lluny dels 6.000 reallotjaments que s'havien plantejat per a mitjans d'abril.

El comissari europeu d'Immigració, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, ha demanat un increment "dramàtic" dels esforços de reallotjament per "respondre a la situació humanitària urgent a Grècia i prevenir el deteriorament de la situació a Itàlia". Tot i els escassos progressos, Brussel·les encara confia a poder reallotjar la totalitat dels 160.000 refugiats compromesos si totes les parts s'hi impliquen.

Aquest dimarts Brussel·les també ha fet balanç del procés d'admissió de refugiats de tercers països, un programa a través del qual ha admès 5.677 persones, la majoria provinents de camps de refugiats de Jordània, el Líban i Turquia. La Comissió Europea espera que l'entrada de persones per aquesta via augmenti en els pròxims dies arran de l'acord amb Turquia firmat el mes passat. Fins ara, en el marc d'aquest acord, s'han acollit 397 refugiats.

stats