El Papa reprèn els líders europeus per no acollir els refugiats
RomaPotser no se l’han escoltat gaire fins ara, però molts líders europeus van fer cua ahir per participar en l’acte de lliurament del premi Carlemany al papa Francesc, a la Sala Regia del Vaticà. I el papa argentí va aprofitar l’ocasió per demanar una nova mirada, generosa i solidària, cap a migrants i refugiats.
El pontífex, que a l’abril va visitar l’illa grega de Lesbos, on malviuen els refugiats sirians que truquen a les portes d’Europa, no acostuma a acceptar premis, però aquest cop ho va fer esperant poder sacsejar consciències o, en paraules més diplomàtiques, “donar tots junts un impuls nou i audaç” a la UE.
Ho va dir davant de dirigents que han barrat les portes als que fugen de les bombes i el terrorisme a Síria: la cancellera alemanya, Angela Merkel -el premi el dóna la ciutat d’Aquisgrà-; els líders de les institucions europees, i altres personalitats, com el rei Felip d’Espanya.
“Què t’ha passat, Europa humanista, defensora dels drets humans, de la democràcia i de la llibertat? Què t’ha passat, terra de poetes, filòsofs, artistes, músics, escriptors? Què t’ha passat, mare de pobles i nacions, mare de grans homes i dones capaços de defensar i donar la vida per la dignitat dels seus germans?”
Francesc pensa que aquesta “Europa àvia”, decaiguda i que viu “atrintxerada” ha de “fer memòria” per evitar cometre errors del passat. Els polítics han d’evitar buscar “un rèdit polític fàcil, ràpid i efímer” amb la por de molts europeus cap als estrangers, va dir. Va recordar, a uns líders que han girat l’esquena als refugiats, que els pares fundadors d’Europa “es van atrevir a buscar solucions multilaterals als problemes”. I va citar l’impulsor de la UE, Robert Schuman, que va dir que Europa es construiria en avançar cap a “una solidaritat de fet”. Cal, doncs, va dir el Papa, “construir ponts i enderrocar murs” i crear “un nou humanisme basat en la capacitat d’integrar, de comunicar i de generar”.