Maxwell Boykoff: “L’encíclica del Papa sobre el canvi climàtic ha tingut impacte als EUA”

Fa una dècada que Maxwell Boykoff va posar en marxa l’Observatori dels Mitjans i el Canvi Climàtic, per analitzar la informació publicada arreu del món sobre l’escalfament global

Maxwell Boykoff: “L’encíclica del Papa sobre el canvi climàtic ha tingut impacte als EUA”
Sònia Sánchez
05/12/2015
3 min

BarcelonaFa una dècada que Maxwell Boykoff va posar en marxa l’Observatori dels Mitjans i el Canvi Climàtic, per analitzar la informació publicada arreu del món sobre l’escalfament global. En aquest temps, el professor d’estudis ambientals de la Universitat de Colorado a Boulder (EUA) s’ha especialitzat en la forma com es transmet la informació sobre el tema i com els lobis negacionistes han influït en el discurs dels mitjans al seu país. Autor de diversos llibres, com Qui parla en nom del clima?, va visitar Barcelona el mes passat per participar al Festival Internacional de Cinema sobre Medi Ambient, a la UPF.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’últim sondeig del Pew Research diu que només el 45% dels nord-americans creuen que el canvi climàtic és un problema seriós. Per què?

Els EUA són el melic de la indústria dels combustibles fòssils i alhora tenen un mapa polític en què les primeres espases han qüestionat públicament el que és una evidència científica. Quan la política i l’economia es barregen amb ideologia sorgeixen resistències culturals i psicològiques. Ara mateix a les primàries republicanes més d’un candidat ha fet afirmacions ben ximples sobre el tema. I els mitjans, reproduint aquests discursos, els amplifiquen i posen el pensament en primera línia.

¿Però la culpa és dels mitjans o del moviment organitzat des d’alguns think tanks amb interessos en el sector dels combustibles fòssils?

Sovint els processos periodístics, per pressa o falta de recursos, fallen a l’hora de posar en context les paraules i dir que contradiuen el pensament científic general. Però és cert que existeix un moviment finançat i sistemàtic de tergiversació i negació, com demostra el cas d’Exxon. És més fàcil contaminar les aigües de la conversa productiva en aquest tema que no pas netejar-les.

El fiscal general de Nova York ha obert una investigació pels indicis que Exxon tenia estudis científics que provaven el canvi climàtic des dels anys 70 i va mentir al públic. Aquest cas pot influir en l’opinió?

Encara s’ha de veure, crec que tindrà una enorme influència però falta veure com acaba el procés judicial i si hi ha condemna o no. El cas ha sortit als principals mitjans dels EUA però a Espanya per exemple no se n’ha parlat. Tot i així, a mesura que s’acostava la Cimera de París, l’atenció dels mitjans sobre aquests temes ha anat augmentant, com va passar també al 2009 amb la cimera de Copenhaguen. Però hi ha moltes coses que han canviat en aquests sis anys, sobretot la maduració del moviment social per l’acció climàtica.

Com és de diferent el context?

Molt, en part per aquest moviment social però també perquè la percepció de la gent també ha canviat, cada cop més gent als EUA està veient la relació entre la seva pròpia experiència i l’evidència científica. No parlo només d’esdeveniments dramàtics com el Sandy, sinó dels canvis de patrons climàtics en les estacions de l’any, que són molt obvis. A més, han passat moltes coses positives els últims sis mesos, des de l’encíclica del Papa fins a la decisió d’aturar l’oleoducte Keystone XL.

La crida del Papa hi ha influït?

Hi ha una investigació molt recent de la Universitat de Yale que diu que la visita del Papa als EUA i la seva encíclica sobre el clima ha fet canviar les perspectives en aquest tema.

¿Creu, doncs, que per fi el negacionisme està en decadència als EUA?

És difícil de dir. Les opinions s’han mantingut bastant consistents al llarg dels anys, però en funció de com es formuli la pregunta hi ha enquestes que reflecteixen un augment de la preocupació pel canvi climàtic. El moviment de desinversió en els combustibles fòssils també és una prova del canvi, però cal veure ara com li afecta la investigació a Exxon (una de les empreses que s’havia sumat al moviment).

Think tanks com l’Institut Heartland segueixen promovent el negacionisme i reben finançament del sector dels combustibles fòssils i multimilionaris com els germans Koch. És això el que cal combatre?

Un canvi que s’ha produït també en aquests sis anys, però en negatiu, el del sistema de donacions: ara es poden fer a través d’entitats com Donors Trust, que no estan obligades a dir qui les finança. Hem perdut transparència en aquest tema.

stats