ELECCIONS ALS EUA

Què pensa Donald Trump sobre 10 coses que et poden afectar

De la política internacional al canvi climàtic, Trump n'ha dit de tots colors

Trump és l’expressió màxima de la política que explota la desconfiança.
Toni Padilla
09/11/2016
5 min

BarcelonaDonald Trump serà el nou president dels Estats Units. Si estaves convençut que no guanyaria i ara et preguntes com pot afectar-te el seu triomf, t'intentem explicar amb declaracions seves quines són les opinions del magnat de Nova York sobre aspectes clau. Ha arribat a la Casa Blanca trencant tots els pronòstics. Ningú es pensava que arribaria a ser candidat. I va ser-ho. Ningú es pensava que podria guanyar. I ha guanyat. Amb una confiança total en ell mateix, Trump considera que és "un guanyador, tinc èxit i sóc la solució de tots els problemes".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Interactiu: Clinton vs. Trump1) Seguretat. Trump no s'escandalitza quan es produeix una matança als Estats Units. Cada cop que ha tingut notícia d'un tiroteig, ha deixat clar que cal invertir en tractaments psicològics, no pas a controlar les armes. A més, ha arribat a afirmar que cal posar vigilància a totes les mesquites dels Estats Units i que els musulmans haurien de ser controlats per la policia com una iniciativa de lluita contra el terrorisme. Tot i moderar, més tard, una mica el discurs, no ha canviat d'opinió quan diu que expulsarà molts refugiats sirians o de Somàlia. Trump també ha defensat que s'utilitzin mètodes considerats massa violents en els interrogatoris a persones detingudes acusades de terrorisme.

2) Política internacional. N'ha dit de tots colors. Per començar, ha deixat clar que segurament mantindrà una bona relació amb Vladímir Putin. Crític amb l'OTAN –considera que representa un cost per als Estats Units– defensa que cal bombardejar les zones controlades per l'Estat Islàmic, fet que obre la porta a una involucració nord-americana més activa al conflicte de Síria. On s'hauria d'entendre amb Putin, és clar. Un punt calent serà la Xina: considera que cal forçar-la a seguir normes internacionals, que cal plantar cara a la seva economia, i cal animar els dos rivals dels xinesos, el Japó i Corea del Sud, a tenir armes nuclears. També vol renegociar els acords amb l'Iran pactats pel govern d'Obama. Les seves decisions ens poden afectar. I molt.

3) Economia. Un dels punts estrella de la seva campanya: abaixar els impostos. El magnat considera que qualsevol persona que guanyi menys de 25.000 $ no hauria de pagar impostos i vol abaixar l'impost empresarial a un 15%. És a dir, Trump vol retallar impostos a la classe mitjana, però els podria apujar entres els rics. A més, ha afirmat que no es creu les dades publicades sobre l'atur, ja que considera que s'ha mentit, i que la xifra seria superior al 20%. Quan oficialment, no arriba al 6%. A més, demanarà imposar aranzels als productes fabricats a la Xina i Mèxic, malgrat que aquesta proposta podria violar normes comercials internacionals. Trump ha defensat que renegociarà el tractat comercial de l’Amèrica del Nord (NAFTA, per les sigles en anglès) i traurà els Estats Units del nou acord de lliure comerç amb els països del Pacífic, que va negociar el govern d’Obama i que el Congrés encara no ha aprovat.

4) Sanitat. Malgrat no donar suport al famós projecte d'Obama “Obamacare”, que vol estendre l'assegurança mèdica a la major part de la població, ha admès que “tothom hauria d'estar cobert” i li agradaria un sistema sanitari diferent: basat en la llibertat de mercats, potenciant una medicina privada però amb preus més econòmics. El seu projecte tampoc acaba de quedar gaire clar. Caldrà estar atents. Si triomfa, el seu model podria ser imitat.

5) Immigració. És un dels temes més polèmics. Trump vol aixecar un "gran muralla" entre els Estats Units i Mèxic, i demanar al govern mexicà que pagui part d'aquestes obres. Trump ha acusat els mexicans de ser, “en part, violadors i traficants de drogues”, ha acusat els refugiats de Somàlia de ser “islamistes i futurs terroristes” i ha deixat clar que caldria fer una deportació massiva dels 11 milions d'immigrants il·legals que viuen als Estats Units. Tampoc dóna suport a la llei que permet tenir la nacionalitat si has nascut als Estats Units, malgrat ser fill de persones sense papers en regla. Una de les seves frases més polèmiques ha estat aquella en què deia que no vol admetre més immigrants musulmans.

Trump amenaça amb una candidatura independent

6) Racisme. No ha amagat que considera que la comunitat de color és més violenta que no pas la blanca. Durant la campanya ha piulat gràfics amb què acusa els negres de provocar més morts que no pas la comunitat blanca, i ha afegit que davant les manifestacions sota el lema “Black live matters”, en què es protestava per la mort de gent de color en mans de la policia, la resposta hauria de ser imposar l'autoritat amb la policia.

7) Avortament. Sobre l'avortament, un debat molt important als Estats Units, ha anat donant tombs, i ha defensat cinc posicions diferents en tres dies. S'hi oposa, però admet excepcions. És difícil saber quina direcció prendrà en aquest aspecte, ja que ha passat de demanar multes als metges que ajudin en els avortaments, a demanar que es faci pagar a les dones, fins acabar dient que en molts casos cal potenciar l'avortament.

8) Canvi climàtic. Tranquils, el canvi climàtic no existeix. Bé, aquesta és la idea de Trump, que considera que cal mantenir l'aire i les aigües netes, però que s'exagera molt, amb el canvi climàtic. De fet, s'oposa a moltes normes contra la contaminació i afirma que van en contra de la indústria local.

9) Feminisme. Un altre dels temes estrella. Infidel, acusat d'abusar de dones, enxampat dient frases de mal gust... però què defensa a nivell polític? Trump ha dit que “no sóc feminista, tampoc hi estic en contra”, ha recordat que “he donat alguns dels càrrecs més importants de les meves empreses a dones, ja que poden fer-ho millor que alguns homes” i ha acabat afegint: “M'agraden les dones. I jo els agrado, no puc fer-hi res”.

10) Europa i Catalunya. Com Mitt Romney, el candidat republicà el 2012, Trump vol que els aliats dels EUA a l’OTAN paguin més. Tot i que, a diferència de Romney, ha amenaçat que traurà el seu país de l’organització si no hi ha un canvi en les aportacions econòmiques de cada membre. També ha dit que Alemanya hauria de pagar per les bases nord-americanes que hi ha en aquest país per “protegir-los”. I, al contrari que Clinton, va celebrar el Brexit. Sobre Catalunya i Espanya no n'ha dit res. Però algunes de les seves idees ens poden afectar. A nosaltres... i a tot el planeta.

stats