REPÀS D'ESTIU

Sexe: ho fem poc

De mitjana les parelles mantenen 1,3 relacions sexuals a la setmana, una freqüència insuficient segons alguns sexòlegs.

Ho fem poc
Lara Bonilla / Marta Bausells
21/07/2012
5 min

Barcelona"Preferia anar al llit amb un bon llibre que mantenir relacions sexuals amb el meu nòvio". La frase és de la Míriam i el noi del qual parla ja és l'exparella. Tenien sexe un cop cada tres setmanes. Amb l'actual parella en té cinc cops a la setmana. La diferència? Més temps. "Ara estic a l'atur i tinc més temps lliure. Abans arribava molt cansada després de llargues jornades laborals i em venia més de gust desconnectar amb un llibre o amb una pel·lícula que fer el sobreesforç que requereix el sexe", reconeix la Míriam, qui, tot i la sinceritat, prefereix no donar el seu nom.

L'estrès, el cansament i uns horaris laborals esgotadors són alguns dels motius que fan baixar la freqüència de l'activitat sexual en les parelles. Els fills i l'ús de les noves tecnologies també hi influeixen. Segons un estudi de l'Associació Espanyola d'Andrologia, els homes espanyols mantenen de mitjana 1,3 relacions sexuals a la setmana. La freqüència està dins de la mitjana internacional i és similar a la de les dones. "Per fi una enquesta que s'ajusta al que en realitat passa al dormitori, ja que sovint es parla de molts coits i això crea estrès a les parelles que no hi arriben, que són la majoria", diu la sexòloga Elena Crespi.

La doctora Ana Puigvert, presidenta de l'Associació Espanyola per a la Salut Sexual, considera, però, que es mantenen poques relacions sexuals. "Un cop a la setmana és una freqüència baixa. Un parell de cops seria més normal", diu. "I entre dos i quatre en el cas dels joves d'entre 25 i 35 anys". Com més freqüència, "més bona qualitat de vida", diu. "Segons l'Organització Mundial de la Salut quan hi ha menys d'una relació sexual cada 15 dies, es pot sospitar d'un trastorn de l'esfera sexual", explica Puigvert. Crespi no hi està d'acord: "Pot ser que una parella funcioni sense tenir gaires relacions sexuals. És a gust del consumidor". En la mateixa línia, la psicòloga clínica Gemma Cánovas creu que "no és una qüestió de quantitat sinó de qualitat, i cada parella té una dinàmica pròpia". Segons les dues expertes, mentre per a la parella no sigui un problema, la freqüència no els hauria de preocupar però atribueixen aquesta pressió a un entorn "hipersexualitzat". No obstant, el que diferencia una parella de dos amics no és només tenir un projecte en comú, diuen, sinó també la vida sexual.

Més sexe els caps de setmana

Segons l'estudi, la freqüència varia amb l'edat: com més joves, més sexe. I a la inversa: entre els 55 i els 70 anys es tenen relacions un cop al mes o menys.

Tot i que nou de cada deu enquestats diuen que no planifiquen les relacions sexuals, inconscientment sí que ho fan, ja que la majoria prefereix el cap de setmana, sobretot el dissabte. "Entre setmana no hi ha temps -i això que tampoc ha de durar tant- i pot més el cansament", diu Crespi. L'inici de la relació acostuma a coincidir amb el període de més activitat sexual de la parella. Durant el període de convivència es redueix el desig i després s'estabilitza a la baixa. Ana Puigvert assegura que la rutina no és excusa perquè "s'ha d'exercitar el cervell per fer que cada cop sigui innovador". "El problema és que anem a sopar i a ballar i arribem a la matinada esgotats i amb poques ganes de fer sexe. S'ha de fer al revés", diu. La falta de desig és un dels temes habituals a la consulta del sexòleg. "I la majoria són dones", diu Crespi. "El que passa és que la sexualitat femenina és diferent de la masculina i les dones vinculen sexualitat a afectivitat", explica Cánovas, que considera que és un mite que les dones en tinguin menys ganes. També s'ha detectat un augment del 20% de les consultes dels homes per problemes d'erecció, cosa que s'atribueix a l'angoixa per la crisi.

L'ordinador portàtil, el tercer en discòrdia al llit

Telèfons mòbils intel·ligents a taula, ordinadors portàtils al llit i iPads omnipresents. Els aparells electrònics amb connexió a internet, cada cop més presents en la vida quotidiana contemporània, tenen una llarga llista d'avantatges: com ara el fet que les relacions a distància són ara més fàcils gràcies a programes que permeten fer xats de vídeo, i que les webs de cites permeten conèixer la parella per internet. Però quan aquests dispositius envaeixen totes les escenes compartides, tant si és al dormitori com a la sala d'estar, poden crear friccions.

Cada cop són més habituals les persones que es queixen que la seva parella està més distreta o distant per culpa de distraccions constants de mails, xats, missatges, jocs o pel·lícules d'un món paral·lel. Mati Segura, terapeuta de parella i professora de Psicologia a la UNED, ha constatat que "una de les primeres queixes en començar les teràpies de parella és que l'altre està enganxat a un aparell o un altre".

Això, evidentment, no és una causa determinant de trencament, sinó que agreuja problemes ja existents. "Si ja hi havia dificultats de comunicació, és un estímul més -i atractiu- per distanciar-se més i acaba empitjorant el problema". "Internet ens acosta a les persones que tenim lluny però ens allunya de les que tenim a prop", lamenta Segura.

El canvi en l'esfera domèstica que suposa estar cada vegada més envoltats de pantalles, comunicació i entreteniment pot alienar i, per tant, provocar pèrdues d'intimitat importants, alerten sociòlegs i psicòlegs. Tot i així, els experts encara no tenen clar quines seran les conseqüències a llarg termini d'aquest canvi en el temps que passen plegades parelles i famílies. "Ja no es dóna espai per reflexionar i dir: ara estem en família, ara treballant o ara connectant-nos", diu la terapeuta.

El professor de psicologia social a la UB Jaume Almenara afirma: "Cada vegada que canvien els sistemes de comunicació social, canvien les relacions i ens canvia la vida". El temps dirà com. Quan va aparèixer la televisió -i va irrompre als dormitoris-, de fet, ja es van fer avisos d'aquest tipus i, certament, "ha canviat hàbits, per exemple, a l'hora de menjar", comenta Segura.

Joan Ardus, veí de Barcelona i co-fundador d'una empresa que fabrica fundes isotèrmiques, era, abans de decidir reduir dràsticament el temps que passa a internet, un cas paradigmàtic de connexió permanent, i en va patir les conseqüències amb la seva exparella: "L'iPad era una persona non grata a l'habitació. Va ser molt dolent per a la comunicació amb la gent més propera. Ens vam allunyar, vaig deixar de parar atenció". Les solucions que proposen els experts van des d'establir dies lliures de tecnologia fins a la reflexió personal. La clau, en tot cas, és gestionar la tecnologia per aprofitar-ne els beneficis sense que acabi controlant-nos la vida.

Beneficis del sexe

-Augmenta l'autoestima: l'activitat sexual augmenta l'autoestima i millora molt la sociabilitat, fins i tot a la feina, segons un informe sobre sexualitat masculina.

-Més memòria: segons Ana Puigvert, l'activitat sexual comporta "múltiples beneficis" en l'àmbit cerebral, com ara més memòria i menys quadres depressius i d'angoixa en les persones grans. "Com més activitat sexual, menys possibilitat de desenvolupar demència senil", diu Puigvert.

-Salut cardíaca: el sexe també millora el ritme cardíac: augmenta la tensió arterial de manera natural.

-Més imaginació: un altre dels beneficis, segons Puigvert, és que s'exercita el cervell per fer que cada coit sigui innovador. "S'estimula l'espontaneïtat i l'originalitat", assegura aquesta especialista.

stats