I la trepitjada de Pau López a Leo Messi?
BarcelonaQuè se n’ha fet de la trepitjada de l’exespanyolista Pau López a Leo Messi? El passat 13 de gener -fa 10 mesos- el Barça va informar que demanaria a la Federació Espanyola de Futbol un canvi en el règim disciplinari perquè el Comitè de Competició pugui actuar d’ofici en les accions violentes que no recull l’àrbitre. Amb el derbi contra l’Espanyol encara ben present, i molest perquè Luis Suárez va ser sancionat amb dos partits, el mateix president blaugrana, Josep Maria Bartomeu, va anunciar que traslladaria la petició als òrgans competents. Deu mesos més tard se’n sap ben poca cosa de la petició del Barça.
Al club asseguren que es va formular un escrit a la secretaria general de la RFEF, un òrgan que aquest octubre va canviar de cap visible, amb el nomenament d’Esther Gascón en el lloc del defenestrat Jorge Pérez. L’anterior secretari general va caure víctima de la guerra interna a la Federació, i la seva oposició a Ángel María Villar li va costar el càrrec. Fonts oficials de la RFEF asseguren que la petició del Barça no podrà debatre’s fins a l’estiu de l’any que ve, com a mínim, quan se celebri una nova assemblea ordinària en què es podria incloure el debat sobre la modificació del règim disciplinari.
A Las Rozas mantenen que la petició del Barça va arribar després de l’assemblea del mes de juliol i que, per tant, ara el debat s’haurà de posposar un any més. Això sí, a la RFEF puntualitzen que els serveis jurídics no tenen cap constància de la sol·licitud blaugrana i que, per tant, a hores d’ara és un tema guardat en un calaix de la secretaria general.
Però el tema no s’acaba aquí. Al mateix Camp Nou asseguren que en dret sancionador l’òrgan competent, en aquest cas el Comitè de Competició, “sempre” pot entrar “d’ofici”. Ho podia fer abans, com en el cas de Patrick Kluivert l’any 2000, i també ara. Per tant, el que demana realment el Barça és que es faci un canvi del règim disciplinari actual per explicitar una qüestió que ja està acceptada i regulada: “L’obligatorietat” d’actuar, com reclamava en un comunicat el club al gener.
Una petició del Barça perquè el Comitè no actua d’ofici. A la Federació reconeixen que aquest any, com gairebé sempre, es té com a consigna no entrar a jutjar les jugades que no veu l’àrbitre. Cal sempre una denúncia prèvia d’una de les parts implicades. “S’obriria un meló. Si s’explicita tal com demana el Barça, el Comitè hauria de veure tots els partits del cap de setmana per analitzar totes les jugades i hi hauria moltes sancions”, argumenta l’advocat expert en dret esportiu Xavier-Albert Canal.
En la mateixa línia s’expressa Alfredo Flórez, que durant més de dues dècades va formar part de Competició. “Mai ha estat prohibit actuar d’ofici. Però el dret sancionador fixa que s’intervingui el mínim possible, i que no es persegueixin fets que la mateixa part perjudicada no persegueix”, assegura un home que va estar en el centre de la polèmica moltes vegades per les seves decisions. Flórez creu que si s’actués d’ofici el futbol espanyol seria un autèntic “caos” perquè hi hauria “greuges comparatius” i el Comitè hauria de “veure” tots els partits, totes les jugades. “No s’ha de canviar res per raons d’eficàcia”, remata Flórez, que assegura que en els vuit anys que va estar presidint el Comitè (2004-2012) no va entrar “mai” a sancionar d’ofici ningú.
De la mateixa manera que Flórez s’expressava fa 16 anys el portaveu del Barça, Josep Maria Antràs. Llavors, arran dels cinc partits que li van caure a Kluivert per l’agressió a un jugador del Rayo que l’àrbitre no va veure, el club català va clamar amb vehemència. “A partir d’ara s’obre una nova època per al futbol espanyol. Hauran d’obrir 40 o 50 expedients d’ofici. La resolució és molt greu”, lamentava l’assessor jurídic de la junta de Josep Lluís Núñez.
No es vol denunciar
El Barça va traslladar el cas de Pau López a Las Rozas perquè no era gratificant denunciar els jugadors rivals, una espiral que podia ser perillosa perquè les denúncies es creuarien de banda a banda d’Espanya. De fet, ja no ho va fer amb el madridista Pepe quan va trepitjar Messi l’any 2012 en un clàssic de Copa del Rei. Uns anys més tard, els mateixos arguments es van esgrimir en el cas de Pau López. El Comitè, segons els blaugranes, hauria de ser proactiu en aquestes qüestions.
En un món ple d’estirabots de cara a la graderia, com reconeixen al Barça que a vegades s’actua, la impetuositat inicial en el cas de Pau López -ara al Tottenham- s’ha diluït. Al Camp Nou mantenen que no va ser un brindis al sol: si el tema es manté oblidat en un calaix és conseqüència de la burocràcia federativa. La violència que se’ls escapa als àrbitres, per tant, continuarà sense sancionar-se. El que passa al camp es queda al camp.