Qatar 2022 no fa els deures amb els drets laborals
Amnistia Internacional emet un informe en què alerta sobre els incompliments de les promeses
BarcelonaMés d’un any després que el govern de Qatar prometés reformes per millorar els drets laborals dels immigrants que treballen en la construcció de les infraestructures de la Copa del Món 2022, Amnistia Internacional ha emès un informe en què alerta que no s’han complert.
L’informe al qual ha tingut accés l’ARA ( Promising little, delivering less: Qatar and migrant labour abuse ahead of the 2022 Football World Cup ) analitza la resposta de les autoritats a nou qüestions fonamentals que tenen a veure amb els drets laborals dels immigrants. Segons Amnistia Internacional, el progrés que s’ha aconseguit en un any és limitat en cinc d’aquestes àrees. En els altres quatre apartats estudiats, les autoritats no han pogut fer cap millora.
“Qatar està fallant als treballadors immigrants. L’any passat el govern va fer un munt de promeses per millorar els drets laborals dels immigrants a Qatar, però, en la pràctica, no s’han produït avenços significatius en la protecció dels drets”, assegura Mustafa Qadri, un dels investigadors d’Amnistia Internacional.
Durant els últims 12 mesos poca cosa ha canviat en el dia a dia dels més d’un milió i mig de treballadors immigrants de Qatar, que continuen desprotegits, a mercè dels seus caps -a diferència dels treballadors locals, que estan protegits i tenen llibertat per formar sindicats o afiliar-s’hi-. L’informe alerta sobre qüestions crucials en relació amb els treballadors immigrants, com el permís de residència o el sistema tradicional de feina conegut com a kafala, que lliga el treballador al seu cap i facilita casos d’explotació.
“L’absència d’un full de ruta clar d’objectius i criteris de referència per a la reforma deixa seriosos dubtes sobre el compromís de Qatar en la lluita contra l’abús de la mà d’obra immigrant. Sense una acció immediata, les promeses que Qatar va fer l’any passat estan en greu risc de ser oblidades com un simple truc de relacions públiques”, opina Mustafa Qadri.
La FIFA escollirà el seu nou president la setmana que ve, el dia 29. Segons Amnistia Internacional, l’òrgan rector del futbol mundial té una clara responsabilitat a l’hora de donar prioritat a la qüestió de l’explotació dels treballadors immigrants i ha d’exigir que s’apliquin reformes efectives per protegir-los.
Campanya internacional
La Confederació Sindical Internacional, l’ONG PlayFair Qatar i el grup de pressió New FIFA Now han posat en marxa una campanya internacional per denunciar les condicions laborals dels obrers que treballen en la construcció de les infraestructures de la Copa del Món 2022.
Aquestes tres organitzacions xifren en 1.420 els treballadors morts en només tres anys. Si es continua amb el ritme actual, el dia que s’inauguri la Copa del Món hauran mort 62 treballadors per cadascun dels partits de futbol que s’hi juguin. Tots els morts són immigrants de Bangla Desh, el Nepal i l’Índia, i són a Qatar treballant en el sector de la construcció.
La campanya alerta que els obrers treballen de sol a sol per salaris miserables i que són tractats amb menyspreu, allotjats en condicions infrahumanes i arriscant-se a perdre la vida per l’absoluta falta de mesures de seguretat. Els que cobren perceben un salari d’uns sis euros diaris. La resta denuncien que no han cobrat res durant mesos.
Per intentar capgirar la situació, aquests tres organismes han unit forces amb la intenció de conscienciar la població mundial i pressionar la FIFA. El seu objectiu és urgir les companyies perquè deixin de patrocinar el campionat si la situació no canvia.