Treva amb la UEFA pel cas estelades

El Barça no rebrà més sancions fins que no es decideixi si portar aquesta bandera és sancionable

Respondre a la UEFA inundant el camp d’estelades
Toni Padilla / Martí Molina
04/11/2015
4 min

BarcelonaEl Barça i la UEFA van aconseguir arribar a un acord per calmar l’ambient per culpa de la sanció rebuda pel club català per l’exhibició d’estelades. Just abans de la demostració de força social del barcelonisme d’aquesta nit en el partit contra el BATE Boríssov (20.45 h), quan s’esperen més de 30.000 estelades a les graderies del Camp Nou, les dues parts van pactar una treva que permet al Barça guanyar temps. Així, la Comissió de Disciplina de la UEFA suspendrà de manera cautelar la possibilitat de castigar novament el Barça per l’exhibició d’estelades fins que el recurs presentat pel club per la sanció rebuda el dia del partit contra el Bayer Leverkusen no arribi a la seva conclusió. De moment, l’expedient obert per la presència d’estelades i els càntics independentistes el dia del partit contra l’equip alemany ha provocat una sanció de 40.000 euros. I un recurs que estaria destinat a crear jurisprudència esportiva sobre si un equip pot ser sancionat per l’exhibició d’estelades.

El Barça va recórrer la multa i la UEFA s’esperarà que hi hagi una resolució definitiva abans de tornar a decidir sobre aquest tema. Ara, el Comitè d’Apel·lació de la mateixa UEFA haurà de resoldre el recurs del Barça. I si aquest recurs fos favorable al Barça, no caldria anar al TAS, el tribunal d’arbitratge esportiu on el Barça presentaria el cas si cal. Es vol que la resolució d’aquest segon expedient -el primer va ser per l’exhibició d’estelades a Berlín, un cas diferent- estableixi jurisprudència i resolgui definitivament si les estelades estan permeses als estadis, segons fonts de la UEFA. Un organisme, la UEFA, que va voler deixar clar que la relació amb el club és bona organitzant una trobada amb mitjans de comunicació en què va explicar com treballa en situacions com aquesta la UEFA. El Barça creu que en dos o tres mesos es coneixerà la resolució del tribunal d’apel·lació, el mateix període de temps que caldria per saber posteriorment la decisió del TAS si cal arribar-hi.

La decisió és específica per al cas del Barça i va ser acollida amb satisfacció dins de la directiva. Ara, el delegat dels pròxims partits europeus del Barça, començant pel suec Karl-Erik Nilsson aquesta nit, podrà incloure al seu informe els crits independentistes o la presència d’estelades. Però no s’obriria expedient ni s’aplicarien sancions fins que no es tanqui l’anterior expedient. Si els tribunals donen la raó al Barça, la UEFA retiraria les anteriors multes. Si el Barça perd el cas, hauria de pagar també pels possibles informes redactats durant aquest treva, començant pel d’aquesta nit contra el campió bielorús. A més, el Barça està advertit que xiular l’himne de la Champions significa sancions, ja que en aquest cas ja existeix jurisprudència, amb casos com el del Manchester City.

El Barça és conscient que el cas és complex, ja que els reglaments de la UEFA, concretament l’article 16.2, prohibeix els missatges de contingut polític als estadis. L’entitat, però, defensarà que l’estelada, com a símbol, és molt més que una bandera política. Així, recordarà que el gener del 2014 el Parlament de Catalunya, a través de la comissió d’afers institucionals, va adoptar una resolució en què reconeixia l’estelada com “a símbol que representa un anhel i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta”. Aquesta decisió va arribar precisament després d’alguns incidents en què aficionats d’equips catalans, com el Joventut de Badalona de bàsquet o el Girona de futbol, van tenir problemes per mostrar estelades. El Barça s’aferrarà a aquest text per defensar la seva posició.

L’altra opció que tindria el Barça seria fer pressió per poder modificar el contingut de l’article 16.2, tasca més complicada, ja que afecta totes les federacions. La UEFA va recordar ahir que per sancionar un club es poden donar diferents opcions, com l’informe del delegat present al camp, una denúncia externa o la petició d’un inspector disciplinari de la UEFA que documenti un cas denunciable. Aquest és el cas de la denúncia rebuda per les estelades mostrades a la final de la Lliga de Campions de Berlín, denúncia presentada per l’advocada ucraïnesa Anna Bordiugova, que no era present a l’estadi. A la UEFA s’admet que Bordiugova podria haver actuat sensibilitzada contra causes independentistes tenint en compte el moment que viu el seu país, amb l’est d’Ucraïna controlat pels rebels pro-russos. La UEFA a més, treballa amb federacions, associacions contra el racisme i experts per decidir si un determinat símbol té caràcter polític o no. “Un estadi no és un escenari per fer política”, diuen a la UEFA, on neguen pressions de l’estat espanyol els últims mesos per multar el Barça.

30.000 estelades

La treva entre la UEFA i el Barça, doncs, ni tanca el cas ni tampoc restarà simbolisme al partit contra el BATE, partit en què diferents entitats sobiranistes repartiran 30.000 estelades. “Les estelades són un símbol habitual d’expressió catalana i cap organisme pot decidir quan i on s’exhibeixen”, va dir Jordi Sànchez, president de l’ANC, durant un acte ahir a Barcelona. A més de l’ANC, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, Òmnium Cultural i Drets han organitzat una jornada en què més de 300 voluntaris repartiran banderes.

La reivindicació de les estelades anirà de bracet d’una demanda judicial que tira endavant el col·lectiu Drets, que encapçala Sergi Blázquez. Es tracta principalment d’“interposar una demanda a la justícia ordinària per coartar la llibertat d’expressió”. Una demanda que es presenta inicialment als jutjats de Barcelona, però que Drets té decidit elevar, “si cal”, fins a la justícia internacional. L’acció és independent i no està vinculada al Barça.

stats