Un milió i mig de manifestants per la independència de Catalunya
Núria de Gispert rep els representants de l'ANC i anuncia que els rebrà Artur Mas en els pròxims dies
BarcelonaViure en llibertat, viure en dignitat, viure en pau. Ser responsables del nostre present i del nostre futur. Així resumia el periodista Jordi Margarit, en els parlaments finals, la reivindicació massiva del poble català que s'ha fet sentir aquest dimecres als carrers de Barcelona, i així es pot resumir l'esperit de la jornada. Una jornada històrica, per xifres i pel to marcadament independentista de la marxa, mai vist abans en una mobilització tan multitudinària. Carles Puigdemont, alcalde de Girona i membre de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), apuntava a l'ARA que la visió aèria mostrava "dos 10-J", és a dir, una assistència d'aproximadament del doble de persones que en aquella protesta.
Els números parlen sols: la Guàrdia Urbana, de manera consensuada amb el departament d'Interior, ha xifrat l'assistència en un milió i mig de persones. Després, la delegació del govern espanyol a Catalunya ha rebaixat el número fins als 600.000 assistents. Ball de xifres a banda, el sentiment clar d'aquesta Diada era que aquest serà un dia històric, que marcarà un abans i un després. Una ciutadania diversa –per edats i procedències– ha clamat a favor de la independència i ha deixat clar que ja no veu possible l'encaix amb Espanya.
Esperit festiu a una Barcelona col·lapsada
Els assistents han reclamat la independència de Catalunya amb estelades, consignes i cançons, com per exemple 'L'estaca', de Lluís Llach. El col·lapse ha estat la tònica de la marxa i moltes persones comentaven, via Twitter, que s'havien mogut pocs metres en tota la tarda, però la marxa s'ha viscut com una festa. Ja una hora i mitja abans que comencés, prometia. La massificació al centre de Barcelona, i especialment al Passeig de Gràcia –on era previst que arrenqués– era tan gran que la capçalera –formada per membres de l'Associació Nacional Catalana (ANC), l'AMI i partits polítics– s'ha hagut de desplaçar fins a la confluència dels carrers Casp i Pau Claris.
Un cop arrencada, la comitiva de l'ANC tenia previst avançar des d'aquella posició fins al Parlament per la Via Laietana, però aquesta avinguda es trobava tan plena que els ha estat pràcticament impossible caminar. Això ha fet que enviessin una delegació de 12 persones –6 de l'ANC i 6 de l'AMI– per un camí alternatiu fins a la Ciutadella per arribar a temps a la recepció de la presidenta del Parlament, cosa que hauria estat impossible seguint el recorregut de la marxa.
"Demà comença la construcció nacional"
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, s'ha mostrat molt satisfeta per l'èxit de la convocatòria en declaracions a TV3, i ha donat les "gràcies al poble perquè ha respost magníficament". "Estem exultants. Avui tanquem una etapa i a partir de demà hem de començar a treballar per a la construcció nacional", ha afegit, i per acabar d'arribar als indecisos, als quals considera que cal explicar "que tenim un projecte solidari, just i inclusiu i que comptem amb ells".
Forcadell també ha dit, a RAC1, que és "la manifestació més gran de la nostra història". "El poble ha demostrat que volem ser lliures", ha assegurat, i ha dit que el govern català hauria de començar a treballar per la independència a partir de demà. "Per nosaltres no caldria que el president Mas anés a Madrid", ha afirmat.
El Parlament rep la delegació de l'ANC i De Gispert assegura que Mas s'hi reunirà
La delegació de l'ANC i l'AMI ha arribat a la cambra cap a les 20:20 hores, acompanyada de crits d'"in-inde-independència". Un cop ha estat rebuda per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, Forcadell ha anunciat que l'ANC demanava al Govern que "iniciï la secessió" d'Espanya i que, si ho fa, tindrà el "suport incondicional" del poble. Li ha pregat, a més, que demanés al president que rebi l'ANC els dos propers dies.
De Gispert ha afirmat, tot seguit, que la manifestació l'ha "emocionat" i que ha "escoltat la veu del poble", a més de felicitar l'ANC per la "capacitat de mobilització". Ha afegit que "Catalunya no està adormida". Després, la presidenta del Parlament ha anunciat que Artur Mas rebrà l'ANC en un dia o dos.
Guardiola aporta el seu vot des de Nova York
L'acte final de la manifestació, a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, ha comptat amb els parlaments del periodista Jordi Margarit i l'actriu Txe Arana. Després, tots els assistents han reproduït el vot en un referèndum tot aixecant les cartolines verdes que duien a les mans –repartides per l'organització– per votar 'sí'. Se'ls han formulat 5 preguntes, entre les quals hi havia: "Volem exercir el dret a l'autodeterminació?", o "Volem una bandera catalana a l'ONU?"
Un dels moments estrella de l'acte ha estat quan s'ha mostrat un vídeo sorpresa en què Pep Guardiola, des de Nova York, donava suport a la manifestació tot mostrant una cartolina verda que deia: ""Aquí teniu un vot més per a la independència".
Dirigents de CiU, consellers i Rakosnik, a la marxa
La capçalera de la manifestació ha comptat amb membres de l'ANC i alcaldes de l'AMI, a primera fila, i Carme Forcadell, els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach, i Josep Maria Vila d'Abadal –president de l'AMI– a la segona fila. D'altra banda, malgrat la no participació del president de la Generalitat a la manifestació –que va dir que el seu cor seria amb els manifestants però que el càrrec no li permetia ser-hi físicament–, al bloc de CiU sí que hi ha estat present la seva esposa, Helena Rakosnik.
També hi eren nou dels onze consellers –hi faltaven Felip Puig i Pilar Fernández Bozal–, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, l'expresident Jordi Pujol, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, i el vicepresident primer de la mesa del Parlament, Lluís Maria Coromines. Josep Antoni Duran i Lleida, per la seva banda, ha arribat a la manifestació més tard que els seus companys de partit, amb cadira de rodes –per una lesió que va patir al genoll aquest estiu–. Quan ha arribat a la delegació de CiU, als volts de les 19:30, alguns manifestants han dirigit alguna xiulada i crits de "botiflers" a la comitiva del partit.
"Missatge irrefutable al món"
Entre les reaccions dels membres de la capçalera hi ha la de Joan Rigol, que ha assegurat a TV3 que ara cal "saber trobar la sortida per poder anar avançant fins a obtenir plenament les aspiracions que portem a dins", i ha demanat "coratge" als polítics, que han de veure, ha dit, que "tenen tot el poble al darrere". Ernest Benach, al seu torn, ha expressat que "hem de començar a aprofitar aquest camí que la història ens obre", i que Catalunya té "avui l'oportunitat de fer història, i demà la de construir un estat". Puigdemont també ha afirmat, en declaracions a TV3, que "tot el poble de Catalunya està enviant un missatge irrefutable al món. Segurament mai tantes veus diferents havien pronunciat un sol mot: independència".