DRET A DECIDIR

Zapatero sobre el procés sobiranista català: "És un trànsit a una soledat freda i ahistòrica"

En un article a 'El Mundo' titulat "La nostra Cataluña", l'expresident del govern espanyol defensa ara que es pot "explorar" una reforma de la Constitució per superar el repte sobiranista català. Adverteix, però, que el dret a decidir el té tot el poble espanyol i no el català

Zapatero al Congrés dels Diputats
Ara
18/11/2012
2 min

BarcelonaA les veus que les últimes setmanes han opinat des de Madrid sobre el procés d'emancipació nacional que s'ha engegat a Catalunya d'ençà de la gran manifestació de l'Onze de Setembre, s'afegeix aquest diumenge la de José Luis Rodríguez Zapatero. El que va ser president del govern espanyol entre el 2004 i el 2010, i actual membre del Consell d'Estat, defensa ara que la Constitució espanyola no és intocable i que la reforma constitucional "és un terreny que es podria explorar per afrontar la situació actual". Repassem en 10 frases l'article que Zapatero publica aquest diumenge a 'El Mundo', el diari de Pedro J. Ramírez:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "El meu respecte i admiració per aquesta terra és intens. Així ho vaig expressar en més d'una ocasió en la meva etapa al capdavant del govern d'Espanya i així crec que vaig actuar en tota la meva relació amb Catalunya i les seves institucions i amb la societat catalana en general"

2. "Catalunya és més que una part d'Espanya, és una de les millors maneres de comprendre Espanya"

3. "Una Catalunya espanyola és rellevant al món. Una Catalunya sense Espanya ho seria molt menys"

4. "Determinats líders polítics catalans sembla que presenten la independència com un trànsit a la sobirania real. És fals. És un trànsit a la soledat. A una soledat freda i ahistòrica"

5. "És veritat que hi va haver una sentència del TC que va fixar límits al nou Estatut. [...] Però la democràcia és al final una acceptació contínua dels límits del poder, del poder legislatiu i del poder executiu. I també els límits de la pròpia voluntat democràtica"

6. "Es pot plantejar reformar la Constitució, i és un terreny que es podria explorar per afrontar la situació actual. [...] Es pot ser en l'Espanya democràtica independentista, només faltaria. Però no es pot ser no dependent de les regles d'or constitucionals, de la democràcia dels límits"

7. "El dret a decidir hauria de ser exercit en relació amb la voluntat general d'Espanya, perquè sembla obvi que Espanya té un interès legítim en una decisió sobre el futur d'ella mateixa, d'un dels territoris, només faltaria"

8. "El foc que aviva aquest debat de màxims s'apagarà, i haurem de tornar a sembrar nous llaços de convivència, per la 'conllevancia' orteguiana de Catalunya amb la resta d'Espanya"

9. "Si Catalunya, com a estat independent, formés part de la Unió Europea, hauria d'aportar la seva quota de solidaritat a Europa, perquè seria contribuent net de la UE (el seu PIB per càpita és superior a la mitjana europea). Solidaritat amb Europa sí però amb Espanya no? Insòlit. Podria arribar a passar, sempre és una hipòtesi, que una part de la solidaritat catalana arribés a Espanya a través d'Europa si el nostre país fos encara receptor net. Absurd"

10. Trenta-cinc anys després no està mancat de sentit adaptar la Constitució a l'experiència viscuda. Encara que sembli difícil, s'haurà de tornar a començar"

stats