El PP mobilitza un grup d'empresaris estrangers per alertar de la fugida d'inversions amb l'estat propi
Els directius admeten, però, que no els consta que cap companyia hagi decidit marxar de Catalunya si s'independitza
BarcelonaDesprés d'avisar que, amb un estat català, les pensions trontollarien i els catalans perdrien la ciutadania europea, aquest dilluns ha estat el torn de les inversions estrangeres al país. La candidata del PP a la presidència de la Generalitat, Alícia Sánchez-Camacaho, s'ha reunit al Círculo Ecuestre de Barcelona amb un grup d'uns 40 directius d'empreses europees, que hi eren a títol personal. Hi havia representants de BASF, Seat, Siemens i Tyssen, que han expressat la por a la "inseguretat jurídica" que el procés sobiranista pot causar a les seves inversions a Catalunya.
L'encarregat de donar veu a aquest col·lectiu ha estat Albert Peters, expresident de KDF, el Círculo de Directivos de habla alemana (que té entre els seus socis d'honor, curiosament, l'expresident Jordi Pujol). Peters ha avisat que els últims anys moltes companyies alemanyes ja han decidit invertit a Madrid i no pas a Barcelona per les "tensions" que poden afectar "la seguretat de les nostres empreses". Ha admès que veuen amb "preocupació" el procés sobiranista però amb "esperança" que s'acabi reconduint. "No és el moment", ha dit, per plantejar canvis en el futur polític de Catalunya. Enfront del dret a decidir, Peters ha reivindicat el "dret a la confiança" que no hi hagi canvis legals on han invertit diners.
Cap retret a Rajoy
No obstant això, quan se li ha preguntat per una eventual fugida de multinacionals en un estat propi ha admès: "No em consta cap decisió de canviar les nostres seus". A més, ha esquivat fer cap retret a Mariano Rajoy per la responsabilitat en aquest procés, per exemple, a l'hora de no voler negociar el pacte fiscal. "Les decisions a favor d'Espanya són a favor de Catalunya", s'ha limitat a respondre.
Sánchez-Camacho ha aprofitat per remarcar que el projecte que defensa Artur Mas "perjudica possibles inversions" sobretot perquè, a parer del PP, comportaria la sortida de la UE. Davant d'això, s'ha alçat com el vot útil per garantir que tot seguirà com fins ara. "Els he traslladat un missatge de tranquil·litat i confiança", ha dit.
Segons Peters, els 40 directius que s'han reunit aquest dilluns representen unes 30 empreses d'Alemanya, França, Holanda i Àustria. Ha explicat que de les 700 companyies alemanyes a l'estat espanyol, unes 500 tenen la seu social a Barcelona. Pels populars, això només és perquè és "el millor lloc d'Espanya".