Dels centres de suport familiar a la prevenció i atenció a la drogoaddicció

L'Associació Benestar i Desenvolupament, que gestiona diversos serveis contra l'exclusió social, alerta que "els usuaris de centres d'atenció de drogodependències són cada vegada més joves"

Usuàries beneficiades del servei de pis matern-infantil / Baruc López
Martí Gelabert
10/11/2014
2 min
Regala aquest article

Barcelona«Defensem la prevenció específica, el tractament de l'àmbit comunitari social desvinculat de l'àmbit sanitari, com un projecte d'integració». Són paraules de la responsable de comunicació de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Eva Maria Campabadal. ABD és una entitat que es dedica a gestionar diversos serveis contra l'exclusió social, com per exemple serveis de prevenció i atenció a la drogoaddicció.

L'ABD va començar participant a fòrums i taules d'incidència política en l'àmbit de la drogoaddicció i va créixer cap a problemes vinculats, com el del VIH. «El perfil habitual d'un usuari que acudeix a un centre d'atenció de drogodependències és un home adult d'entre 35 i 45 anys. Tot i així, arran de la crisi, hi ha cada vegada més dones i cada vegada són més joves», explica Campabadal, tot i que matisa que «no hi ha un perfil estàndard».

L'associació ha crescut tant que ara mateix també té programes per a persones grans i dependència, convertint-se aquest en el servei més intensiu. A més, ofereix tallers de prevenció i salut sexual per als més joves, centres de suport familiar o atenció domiciliària, entre molts altres serveis.

«La problemàtica principal en els serveis socials és que les administracions no paguen, a part de les retallades i la supressió de serveis a causa d'aquestes», critica Campabadal, que afegeix que «la llista d'espera és el nostre problema». A més, la situació d'atur es fa notar i provoca que els processos de reinserció no puguin finalitzar-se. En aquest sentit, Campabadal exposa que «com que no hi ha inserció laboral, hi ha un estancament i mai pots arribar a donar d'alta la persona perquè no té solvència econòmica suficient».

En relació a la llar, Campabadal adverteix que també és un problema, però que «més o menys anem guanyant habitatges per les famílies desnonades».

Nom de l'entitat: Associació Benestar i Desenvolupament

Àmbit d'actuació: drogues, VIH, inclusió, processos migratoris, joves, dones, famílies, persones grans, salut mental, dependència

Serveis: assessorament, servei d'atenció, casa d'acollida, inserció laboral, habitatges solidaris, tallers de prevenció i salut sexual, centres de suport familiar, residències assistides per a gent gran, suport a la llar, atenció domiciliària...

Web:  http://abd-ong.org/ca/

stats