Eleccions "històriques" i "crucials", segons la premsa internacional

Àmplia cobertura per uns comicis que es consideren un "referèndum per la independència no oficial"

Les paperetes de les set candidatures principals de les eleccions d'avui a Catalunya. JESÚS DIGES / EFE
Marta Rodríguez
27/09/2015
4 min

BarcelonaLes eleccions d'avui al Parlament de Catalunya han captat l'atenció de les principals capçaleres i mitjans internacionals, que han traslladat fins a Barcelona enviats especials per cobrir uns comicis que qualifiquen de "crucials" o de "fita". Per seguir la jornada electoral, s'han acreditat 550 periodistes de 180 mitjans estrangers.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'The Wall Street Journal' es fixa en el fet que els emprenedors que han tingut la vista d'aprofitar l'auge del moviment independentista per comercialitzar productes que hi estan relacionats viuen un dolç moment. El marxandatge inclou des de les vambes amb l'estelada fins a beguda i roba interior, en un mercat que funciona tan bé que fins i tot empresaris i clients "unionistes" s'hi han apuntat.

La prèvia que 'The New York Times' dedica al 27-S subratlla en un vídeo la gran quantitat de senyeres i estelades que hi ha als balcons de Barcelona i afirma que avui "la independència és sobre la taula". El corresponsal, Raphael Minder, assenyala que s'espera que els resultats confirmin que els partits independentistes són majoritaris.

Amb una fotografia de l'acte final de campanya de Junts pel Sí a Barcelona, l'enviat especial a Girona del britànic 'The Independent' afirma que "Espanya es podria dividir" com a resultat d'un "quasireferèndum". La majoria social a favor de la independència, explica el periodista, es basa en el maltractament econòmic que pateix Catalunya.

Les eleccions també se segueixen a Austràlia, i 'The Sydney Morning Herald' destaca que el 27-S és "el desafiament més gran en la història recent d'Espanya". Per al corresponsal a Madrid, que signa des de Barcelona, el moviment independentista es juga el seu futur en el resultat d'aquesta nit però també adverteix que la votació catalitzador per a les eleccions generals

En la seva edició Europe1 indica que, sense Catalunya, Espanya "perdria no només un 16% de la seva població sinó el 25% de les exportacions i el 19% del PIB", tot i que, subratlla el mitjà francès, els ministres espanyols han insistit a advertir que Catalunya seria un estat "pària i ruïnós, fora de la Unió Europea".

"Així, quan val Catalunya per a Espanya?". La pregunta se la fa l'italià 'La Repubblica' en les seves pàgines d'economia, tot fent una comparativa de les xifres catalanes, espanyoles i europees. en realitat les eleccions d'avui són un "plebiscit" a la independència

Portada de 'La Repubblica'

Entre el seny i la rauxa. L'irlandès 'The Irish Times' assenyala que "l"l'única certesa" és que caldrà "una gran quantitat del seny"

La britànica BBC subratlla el caràcter plebiscitari de la cita i assenyala que les enquestes apunten una majoria de ciutadans a favor de la independència. En aquest sentit, la cadena pública també afirma que les formacions nacionalistes confien que els resultats d'aquesta nit "els conduiran cap al camí de la independència".

"Els catalans voten en un referèndum per la independència no oficial". Aquest és el titular de la crònica que signa des de Barcelona el corresponsal del diari britànic 'The Guardian'. El periodista recorda les negatives del govern espanyol per acceptar una consulta legal i que ara les eleccions autonòmiques s'han convertit "en un quasireferèndum sobre si la rica regió nord-oriental hauria de tractar de trencar amb Espanya".

A l'argentí 'La Nación' també es fan ressò de les eleccions que "posen en risc la unitat d'Espanya". De fet el corresponsal arrenca la crònica amb la pregunta "Què serà Espanya demà?" i assegura que el 27-S ha posat el govern espanyol "en màxima alerta" i admet que malgrat els esforços tampoc "no ha pogut dissuadir els catalans del perill que suposaria el pla de secessió".

En un article d'opinió, el periodista Alberto Peláez admet al mexicà 'El Universal' que si bé no creu que Catalunya aconsegueixi la independència perquè "hi té molt a perdre", sí que podria acabar obtenint "prestacions mai abans imaginades".

Una dona prepara la seva papereta. MARTA PÉREZ / EFE

A 'Le Monde', el diari de referència a França, parlen del "cop de força" que amb aquestes eleccions intenten els partits nacionalistes i, en aquest sentit, apunten que si la llista de Junts pel Sí es fa seva la majoria, tal com auguren els sondejos, es "comprometen a separar-se d'Espanya en els propers 18 mesos".

La cadena de Qatar 'Al-Jazira' qualifica les eleccions de "crucials" i assenyala que són "les més importants de la història recent d'Espanya". L'enviat especial Jamie Maxwell afirma que "per a molts catalans, aquesta elecció és més que escollir l'administració regional, es tracta de la sobirana nacional".

Ja avançada la jornada, 'The Washington Post' subratlla l'augment de la participació.

stats