Societat Civil Catalana acusa el sobiranisme de tergiversar els fets del 1714 per justificar el 27-S
Ignasi Guardans diu que l'independentisme impulsa una "visió distorsionada" d'Espanya com els euroescèptics britànics fan amb la UE
BarcelonaSocietat Civil Catalana ha celebrat aquest dimecres la seva particular Diada de Catalunya amb un petit acte a l'auditori de la Pedrera on s'ha acusat l'independentisme de tergiversar els fets de l'Onze de Setembre del 1714 per justificar la independència de Catalunya i les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre, que ha considerat "un frau". Malgrat que el debat ha comptat amb la participació de fins a cinc historiadors que han rebutjat la "visió única" de la història que s'ofereix a Catalunya, cap d'ells ha fet al·lusió a les conseqüències del 1714, amb el decret de Nova Planta i la pèrdua de les institucions.
L'acte ha servit per deixar enrere l'intent de la plataforma unionista fa un any d'organitzar una gran mobilització a Catalunya que es pogués contraposar amb les manifestacions sobiranistes, i que es va saldar amb la presència, segons les xifres més optimistes, de 7.000 persones. El vicepresident de Societat Civil Catalana Joaquim Coll ha defensat el pas enrere de SCC perquè la Diada és aquest any el primer dia de campanya i "no és elegant ni pertinent un acte que pugui ser interpretat com a electoral".
Coll ha estat el primer d'obrir foc contra "els mites" de l'Onze de Setembre acusant l'independentisme de "construir un relat històric fals per justificar la separació d'Espanya", i ha negat que els catalans pateixin una "humiliació continuada" des del 1714. El dirigent de SCC ha rebutjat que la Guerra de Successió fos un enfrontament entre catalans i espanyols, i ha retret als sobiranistes que intentin traçar paral·lelismes entre aquella època i l'actual. Segons ha dit, "l'única comparació" és que tant els que van optar per l'austracisme com els que ara ho fan pel sobiranisme "ho fan moguts per l'oportunisme".
El plat fort de la jornada, que ha comptat entre el públic amb exdiputats del PSC com Anna Balletbó i Joan Ferran, el portaveu del PP Enric Millo i Carmen de Rivera de C's, ha estat la intervenció de l'exeurodiputat de CDC Ignasi Guardans, que ha clausurat el debat assegurant que l'independentisme afronta "un carreró sense sortida i va contra la paret". L'exeurodiputat de CiU ha lamentat que l'independentisme hagi construït una "caricatura distorsionada d'Espanya" i que des d'Espanya s'hagi fet el mateix amb Catalunya. Guardans ha comparat fins i tot l'actitud d'una part de l'independentisme amb la "dels euroescèptics britànics amb la UE", ja que, ha dit, construeixen una visió completament distorsionada d'Espanya per enfortir el seu discurs.