Mas crida l'Estat a evitar "lesions econòmiques" en la negociació sobre la independència

Junts pel Sí insisteix en la viabilitat econòmica de la independència tot i no ser a la UE des del principi

Roda de premsa de Junts pel Sí / PERE TORDERA
Oriol March
07/09/2015
3 min

BarcelonaJunts pel Sí, ja amb el programa electoral presentat, s'encarregarà els propers dies d'explicar qüestions concretes relacionades amb la independència. Aquest dilluns, tres membres destacats de la candidatura (Artur Mas, Oriol Amat i Germà Bel) han defensat la viabilitat econòmica de l'estat català. Bel, economista i cap de llista per Tarragona, ha destacat que Catalunya seria la dotzena economia de la Unió Europea, amb un PIB per habitant en paritat de poder de compra superior al Regne Unit o França.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha cridat l'Estat a evitar "lesions econòmiques" en la negociació per la independència. "La voluntat és que les coses surtin bé", ha apuntat. "La resta d'Espanya hauria de patir si perd Catalunya? Algunes de les coses que ara es diuen segurament van en aquesta línia. Espanya veu que a Catalunya hi ha molta gent que vol un projecte propi. Sóc dels convençuts que Espanya se'n surt bé sense Catalunya. Potser alguns de nosaltres tenim més confiança en l'economia espanyola que alguns espanyols. Espanya no quedaria com un país inviable", ha assenyalat.

En relació amb la pertinença a la Unió Europea (UE), Mas s'ha fet aquesta pregunta: "Com es fa fora contra la seva voluntat un país que ja forma part de la UE? Catalunya no fa cua per entrar. Que no ens expliquin sopars de duro. És una estratègia dirigida perquè es decantin pel 'no' basada en l'amenaça i la por", ha defensat el president.

Relacions comercials

Bel ha assenyalat que les relacions comercials amb Europa estan garantides tot i no formar part de la UE des del primer moment. "Un sol país, o dos, o tres, no poden bloquejar les relacions comercials", ha defensat el cap de llista per Tarragona de Junts pel Sí. Bel també ha volgut deixar clar que les entitats financeres podrien tenir accés als mecanismes del Banc Central Europeu (BCE) tot i no formar part de la UE, en la mesura que també ho poden fer bancs dels Estats Units o de Suïssa.

Pagament del deute

"[Els estats de la UE] Hauran de decidir si consideren l'estat català com a estat successor o com a estat tercer. Un estat successor succeeix en deures i drets l'estat que succeeix. Un tercer no succeeix ni en deures ni en drets l'estat que succeeix. Aquesta decisió, òbviament, la prendrà qui mana. No està previst als tractats. Quan hagin pres aquesta decisió, ens estaran dient a l'Estat i a l'estat català (que ja estarà reconegut) si som membres de la UE institucionalment. Per tant, ens diran si tenim el deure d'assumir deutes. Així és com funciona el dret internacional. I així són les regulacions específiques de processos de secessió", ha indicat Bel sobre l'assumpció de deutes per part de l'estat català.

Pensions i dèficit fiscal

Oriol Amat, número vuit per Barcelona, ha insistit que el dèficit fiscal "perjudica la vida de les persones" i ha assenyalat que es "diuen i es diran moltes mentides" sobre les pensions en una Catalunya independent. "El nou estat tindrà un superàvit molt important que pot ajudar a reduir deute. A Espanya li interessa una bona negociació. No estarem ni una mil·lèsima de segon fora de la UE, perquè ho farem bé. Això vol dir negociar. Les mercaderies d'Espanya passen, el 70%, per Catalunya. El dia següent tot seguirà igual", ha apuntat Amat recollint els arguments de Bel. Això sí: el número vuit per Barcelona ha assegurat que, "en el pitjor dels casos", es poden fer tractats "bilaterals" amb estats "que ningú podrà vetar".

"Tenim un tracte molt injust des del punt de vista fiscal, això fa que tinguem menys competitivitat i es perjudica el benestar de la població. Tindrem comptes amb superàvit per abaixar algun impost –IRPF, per exemple– i que permetran un país més just. Les pensions són viables i les apujarem", ha volgut resumir Amat, que ha apuntat que la creació d'estructures d'estat permetria la creació d'entre 50.000 i 70.000 llocs de treball.

Mas, les retallades i l'Estat

"Una Catalunya independent no hauria hagut de fer ni un sol euro de retallades. Hauria pogut gastar o invertir més que en els últims anys", ha indicat Mas, que ha assenyalat que la "macrodependència" d'Espanya és un "desastre". "El país és evidentment viable", ha apuntat sobre la independència.

L'empresariat i el procés

El president també s'ha referit al suport que va rebre el 27-S per part de l'empresariat català la setmana passada i l'ha contraposat a les declaracions que arriben "d'institucions amb seu a Madrid", com és el cas de la CEOE i la Cambra de Comerç estatal. "El vot de l'autònom més petit val igual que el del directiu més important", ha assenyalat.

stats