Adversaris o aliats? El paper de Catalunya Sí que es Pot en la campanya de Junts pel Sí

Junqueras i Llach fan servir un to conciliador amb la coalició d'esquerres, que està fent servir un to dur en campanya contra la candidatura sobiranista

Raül Romeva ha fixat aquest dilluns com a objectiu arribar als 100.000 candidats voluntaris de Junts pel Sí / CRISTINA CALDERER
Oriol March
24/08/2015
4 min

BarcelonaJoan Herrera, coordinador general d'ICV, va fer aquest diumenge unes declaracions molt dures contra ERC i CUPCUP. Als republicans els retreia formar candidatura –Junts pel Sí– amb Convergència, i a l'esquerra independentista l'atacava per no voler posar "condicions impossibles" a un hipotètic govern encapçalat per la coalició sobiranista. Herrera parlava de les "seus embargades" de CDC, posava damunt la taula les retallades pressupostàries dels executius liderats per Artur Mas i lamentava aspectes com BCN World i el consorci sanitari de Lleida. Herrera, que ja no serà al Parlament la propera legislatura, exemplificava d'aquesta manera el to de Catalunya Sí que es Pot amb Junts pel Sí i la CUP, a qui consideren aliada encoberta de la coalició. Una coalició que, de moment, no vol entrar al xoc amb el pol d'esquerres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El nostre adversari és qui no deixa votar", ha definit aquest dilluns el cap de files de Junts pel Sí, Raül Romeva, en una roda de premsa a l'edifici Imagina de Barcelona. "Si ens en volem sortir hem de ser capaços de construir grans consensos, i amb la gent de Catalunya Sí que es Pot ens hi haurem d'entendre en moltes coses", ha reflexionat als micròfons de RAC1 el president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha tingut bones paraules cap a la candidatura que lidera Lluís Rabell. "[Per elaborar la Constitució catalana] hi volem la gent de Catalunya Sí que es Pot, amb qui compartim objectius, i estic segur que quan guanyi la independència ells acceptaran el resultat i per tant es posaran al costat de la majoria per construir el país que la majoria vol construir. Ho faran amb els seus matisos, només faltaria", ha afegit el president dels republicans.

"A partir del 28 de setembre treballarem plegats", considerava aquest diumenge Romeva en conversa amb l'ARA en la primera etapa de la precampanya, que el durà a les quatre circumscripcions. En termes similars es va expressar el candidat de Junts pel Sí a Girona, Lluís Llach, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Llach va definir més aviat com a aliats que no pas com a adversaris els integrants de Catalunya Sí que es Pot, tot i que els va dirigir dards a causa de les constants crítiques a Mas. "Pobrets, si només van contra ell!", va exclamar el cantautor, que s'estrena en política en aquesta campanya. "Si l'odi cap al president és el seu programa, ja s'ho miraran", va considerar Llach, que va fer una crida per generar "il·lusió" camí de les eleccions del 27-S.

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, també va ser molt curós aquest diumenge a l'hora de referir-se a Catalunya Sí que es Pot, i va destacar la seva aposta pel dret a decidir. De fet, Sànchez va considerar que tant el pol d'esquerres com Unió poden ajudar a dotar d'una "majoria qualificada" el projecte independentista després del 27-S, en què segons el president de l'Assemblea hi haurà "segur" una majoria absoluta formada per Junts pel Sí i la CUP. L'esquerra independentista ha obert la porta a donar suport a un "govern de ruptura immediata" després dels comicis, però és molt crítica amb Mas i amb les seves polítiques dels últims anys.

Impuls a la campanya

Els estrategs de Junts pel Sí, que treballen plegats en una seu a l'avinguda de Madrid de Barcelona, assenyalen que hi ha una "onada d'il·lusió" al voltant de la candidatura. La detecten perquè el nombre de voluntaris associats a la candidatura, que en un primer moment es va fixar l'objectiu de sumar-ne 13.500 –un centenar per cada diputat al Parlament–, ja supera els 42.000. Segons ha explicat Romeva aquest dilluns des de l'edifici Imagina de Barcelona, ara la coalició s'ha fixat com a repte arribar als 100.000 voluntaris. "Serà la llista electoral més gran d'Europa", ha apuntat el cap de files de Junts pel Sí en roda de premsa.

La potència de foc de la candidatura es comprovarà aquest divendres al passeig Lluís Companys de Barcelona, on està previst un acte amb les primeres espases de la coalició. Això inclou Mas –candidat a president de la Generalitat–, Junqueras i Romeva, que no coincideixen públicament des que es va presentar la candidatura al Museu d'Història de Catalunya. En aquest míting-festa es destacarà que la llista és l'única via de "canvi real" per al país. Una manera de marcar perfil sobiranista davant de Catalunya Sí que es Pot –que també defensa un canvi, però mantenint la porta oberta a una entesa amb l'Estat– sense ofendre uns adversaris que, després de les eleccions, es poden convertir en aliats.

El programa electoral, segons assenyalen a la candidatura, es presentarà "els propers dies" i tindrà un "caràcter instrumental" més que no pas de govern. S'hi detallarà el procés de transició cap a la independència i també les divuit mesures socials que es van presentar el 21 de juliol. La candidatura té previst fer actes concrets en campanya electoral –al matí, abans del míting principal de cada vespre– per explicar els detalls del programa i la "viabilitat" de la independència.

stats