Romeva: "És gairebé un delicte comparar els 2,3 milions de votants del 9-N amb el nazisme i el feixisme"
En una entrevista a l'ARA amb Antoni Bassas, el candidat de Junts pel Sí confia que Mas donarà "les explicacions que convinguin" sobre l'escorcoll a CDC
BarcelonaRaül Romeva, cap de llista per Barcelona de Junts pel Sí a les eleccions del 27-S, ha assenyalat que "qualsevol fet que entorpeixi" les eleccions del 27-S "s'ha de clarificar". Ho ha apuntat en una entrevista amb Antoni Bassas al plató de l'ARA en referència als escorcolls de divendres passat a la seu de CDC i a la de la seva fundació, la CatDem, per presumptes comissions irregulars. "Cal clarificació, transparència total i absoluta. No ens podem amagar de cap de les maneres. A ningú se li escapa que este davant d'un escenari i molt incòmode per part de l'Estat. Per això és tan important que hi hagi transparència i explicacions clares. Si és tan important d'iniciar un procés de neteja és perquè aquestes qüestions fan que la política estigui esquitxada davant la ciutadania", ha considerat Romeva.
"Mas donarà totes les respostes que convingui", ha avançat en referència a la compareixença que farà aquest dimecres el president de la Generalitat davant la diputació permanent. "Si tenim un mandat democràtic, podem fer cosa nova de cap i de nou, que permeti fer net i construir un marc diferent", ha apuntat el cap de llista de Junts pel Sí.
Reposta a Felipe González
"És indignant comparar 2,3 milions de persones que van anar a votar [el 9-N] amb el nazisme i el feixisme. No és no voler entendre res, és generar un imaginari i construir un estereotip sobre una realitat que tu saps que no és cert. És preocupant i demostra fins a quin punt és difícil arribar a un acord amb gen que t'etiqueta d'aquesta manera. Estan negant la realitat, i quan algú ho fa queda desautoritzat per poder ser contrapart en una negociació", ha assenyalat Romeva.
"Per molta gent això és un insult, fins i tot un delicte. Per això hi ha gent a Europa que comença a verbalitzar que el problema no és Catalunya, sinó l'Estat", ha assegurat el cap de files de Junts pel Sí en referència a la volada internacional que està agafant el procés sobiranista. En referència a l'aval que ha rebut la carta de Felipe González publicada al diari 'El País' per part del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i del líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, Romeva ha assenyalat que "diu molt d'ells" el fet "d'avalar que et comparin amb el nazisme i el feixisme".
La Unió Europea
"Res escrit en cap tractat europeu. Tampoc estava escrit en el cas escocès. Si hi ha un mandat clar a Catalunya, hi haurà la manera. De maneres n'hi ha moltes. Per cada problema, i això ho he après al Parlament Europeu, hi ha almenys dues solucions, res està preestablert o escrit. La voluntat política la pots condicionar si hi ha un mandat clar", ha assegurat Romeva sobre la inclusió de Catalunya a la Unió Europea (UE) en cas d'independència.
Els debats i el resultat
"Jo donaré la cara per un projecte de futur. El que vull és construir la constitució catalana amb tots els qui m'interpel·laran. Convidaré tothom a que s'hi sumi", ha indicat sobre la seva participació en els debats de candidats a les eleccions del 27-S. Romeva ha evitat parlar de quin resultat seria l'adequat de cara als comicis, però ha volgut ser taxatiu a l'hora de dir que si Junts pel Sí aconseguís 67 diputats, un menys del que marca la majoria absoluta, el procés no quedaria "deslegitimat".
"Justícia social i ambiental"
Romeva ha volgut insistir que la seva prioritat és la "justícia social i ambiental", i que calen "eines" perquè hi hagi debat ideològic. "Fa molt temps que tinc clar que és un debat que hem de superar. Hem de ser molt conscients que estem en una situació transitòria. Estem fent actes on trobo gent de tota mena i de tota condició. Si no tenim les eines i els recursos, no podem fer res", ha indicat.