Junqueras replica a Homs que ERC té "tot el dret i totes les forces" per aspirar a guanyar el 26-J
Rufián alerta la CUP de l'"enorme capacitat fagocitadora que té aquest procés vers qui no és clar". Dolors Bassa anuncia que ja hi ha 950 places preparades a Catalunya per a refugiats i denuncia l'ús polític que en fa el PP
BarcelonaRèplica clara i directa aquest divendres del president d'ERC, Oriol Junqueras, al cap de llista de CDC, Francesc Homs, que dijous havia acusat els republicans de voler guanyar les eleccions mentre el seu partit prioritzaria que "venci el país". El també vicepresident del Govern, però, no ha amagat de voler imposar-se a les urnes i, en el míting més multitudinari fins ara -hi havia unes 600 persones-, ha equiparat a Igualada (Anoia) una victòria de la seva candidatura com un assaig per al triomf de la independència.
Així, Junqueras ha assegura que ERC té "un objectiu ben legítim": "Volem guanyar, aquest país vol guanyar, aquesta societat vol guanyar i ERC vol guanyar". "Hem nascut per guanyar, i vivim per guanyar, perquè la nostra gent guanyi, estem farts de perdre, tenim tot el dret de guanyar", ha seguit, i encara ha reblat: "Cada vegada que hi ha urnes és una passa més per la victòria definitiva, la independència, la República Catalana, i nosaltres sempre hi hem estat i sempre hi serem".
A més, el líder d'ERC ha afirmat que contemplen el partit "85 anys d’història de compromís absolut amb la llibertat d’aquest país, amb la justícia social, amb la igualtat d’oportunitats, d’ètica i netedat, de compromís amb la República i la independència". Per tot això, ha justificat la seva intenció d'aspirar a la victòria el 26-J: "En tenim tot el dret, en tenim totes les forces!".
Durant un acte del matí, el cap de files dels republicans, Gabriel Rufián, també ha respost Homs. El candidat ha mostrat tot el respecte pel candidat, i també pels "expresidents i el president", i ha trobat normals les diferències en el si del bloc sobiranista. Tot i això, ha recordat que "ERC porta 85 anys defensat la Generalitat de Catalunya" i ha desitjat "que l'independentisme sigui potent i fort a tot arreu".
Les dimissions en el secretariat de la CUP
Per altra banda, ha evitat fer mala sang de la dimissió de sis dels quinze membres del secretariat nacional de la CUP. Així, ha afirmat que no es vol "posar a la casa dels altres", però sí que ha alertat de l'"enorme capacitat fagocitadora que té aquest procés vers qui no és clar", també pel que fa a les caigudes electorals que han patit alguns partits que han dubtat en algun moment a l'entorn del dret a decidir, com CDC, PSC o Unió, tot i que ha afegit que no és "ningú per jutjar ningú". Tot i això, ha assegurat que espera "una CUP i una CDC fortes perquè el procés segueixi endavant amb majoria absoluta".
El cap de llista republicà ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa a la plaça Salvador Allende, a Horta-Guinardó, on s'ha referit a la defensa del candidat d'Units Podem, Pablo Iglesias, respecte de José Luis Rodríguez Zapatero, de qui va dir dijous que és el "millor president" que ha tingut la democràcia espanyola. "Mentre alguns tenen com a referent Zapatero, el president de l''apoyaré' i el 'cepillaré', altres tenim Salvador Allendre, el de 'la historia és nostra i la fan els pobles'", ha etzibat Rufián.
Ús partidista dels refugiats
Sigui com sigui, l'acte estava organitzat per tractar la qüestió dels refugiats, i per això la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha criticat que "el PP està utilitzant les persones refugiades", mentre que, per altra banda, ERC fa "el contrari" i demana que es voti "una persona com Ana Surra, que sap què és ser refugiat i que treballa pels refugiats", la número quatre de la candidatura.
Així, la consellera s'ha preguntat "com poden dir que som la quarta potència acollint refugiats quan hem acollit 124 persones?". En canvi, ha defensat el paper de la Generalitat, que està "treballant per l’acollida, perquè cada dia hi hagi més persones al nostre país", unes "persones que ens ajuden a fer més gran la nació". Pel que ha explicat, els darrers tres mesos s'han quadruplicat els 28 refugiats acollits, i ara ja s'ha "passat de tenir molt poques places a tenir preparades 950 places, 1.800 en cas d’urgència, i a poder-ne acollir 4.500 aquest mateix any".
D'aquestes, 293 places són en 62 habitatges cedits, mentre que 564 són places d'allotjament pròpies (casa bloc de Sant Andreu, Sant Joan de Déu de Manresa, La Conreria de Tiana...). Així mateix, els municipis han ofert places, així com entitats i la ciutadania. "I no ens veureu anar a l’aeroport a anar esperant les persones que baixen de l’avió", ha subratllat Bassa, ja que "cadascú té els seus drets individuals i col·lectius", entre els quals, el d'intimitat.
Seguir aplicant la llei d'igualtat suspesa
Preguntada per la moció aprovada fa un mes al Parlament que exigia aprovar una llei urgent per esquivar la suspensió del Tribunal Constitucional sobre la llei d'igualtat entre homes i dones, entre altres, la consellera ha explicat que els departaments del Govern estan "treballant la manera com podem tornar a reescriure les lleis". En el cas de la d'igualtat, però, ha explicat que la part suspesa feia referència a la igualtat en el món del treball, un aspecte que "venia d’un consens ampli d’agents socials i econòmics". "Continuarem fent, com si no estigués suspesa", ha afirmat, treballant des de la concertació social.
Al seu torn, Ana Surra ha defensat que el problema actual "no és la crisi dels refugiats, és la crisi de la humanitat, d’una Europa que crèiem democràtica i igualitària, que no hauria d’haver-se oblidat tan ràpid del que va passar a la Primera i Segona Guerra Mundial". "Nosaltres voldríem una llei d’asil pròpia", ha demanat, per tal que sigui representativa "del que la gent realment voldria". "La Generalitat fa els impossibles per donar tracte humà als refugiats, Catalunya és país d’acollida i ho seguirà sent quan sigui la República Catalana", ha conclòs.