Una campanya, dos presidents
Carles Puigdemont i Artur Mas es reparteixen els papers com a acompanyants d'Homs: el primer busca captar indecisos, el segon pretén mobilitzar al màxim el votant convergent
BarcelonaManté un destacat dirigent de Convergència que Artur Mas té una "oportunitat fantàstica" de cara al seu futur. "Només ell pot exercir com a expresident de la Generalitat, que és una feina que li fa falta al país", assenyala aquest membre de la direcció. El relat que fa és el següent: "Jordi Pujol, per raons òbvies, s'ha hagut d'apartar de la primera fila. Pasqual Maragall, arran de la seva malaltia, no s'hi pot dedicar. José Montilla ha renunciat a qualsevol perfil institucional des del moment en què va triar ser senador. De manera que Mas és l'únic que pot exercir, amb autoritat, la figura d'expresident de la Generalitat". Aquesta és la primera campanya com a expresident del màxim dirigent de Convergència, i de moment respon més a un perfil de partit que no pas a una idea institucional del càrrec.
Segons reconeixen a la sala de màquines de CDC, les intervencions de Mas estan més pensades per mobilitzar al màxim "la tropa convergent" –l'exemple més clar és el del discurs el dia de l'obertura de campanya, a Girona, una de les més abrandades de la seva carrera política–, i està fent més actes que en la campanya del 20-D, quan també estava preocupat pel futur de la legislatura catalana. De moment ja ha anat a Reus, a Lleida i a Barcelona, i avui serà a Blanes acompanyant el candidat, Francesc Homs. Carles Puigdemont, successor de Mas en el principal càrrec institucional del país, ha aparegut en tres actes de gran format: l'obertura de campanya, un míting a Lleida i un acte a Barcelona al costat de Mas i Homs.
Tanmateix, Puigdemont també té agenda pròpia en actes de més petit format, com ara passejades per Cabrera de Mar o bé mítings en capitals de comarca –ahir va ser a Mataró–. El seu discurs, mantenen els estrategs del partit, està pensat per seduir indecisos. Ahir, per primera vegada, va reivindicar el paper de Junts pel Sí i va demanar el vot al 26-J per reforçar el Govern. No serà la primera vegada que aquest concepte aparegui en campanya: quan arribi la recta final i la cursa s'estrenyi, apel·lacions d'aquest tipus estaran a l'ordre del dia.
Mas també té pensat fer actes més íntims, a l'estil dels que feia Jordi Pujol en la campanya de les eleccions municipals del 2011. Hi havia jornades en què visitava tres pobles i, al final, culminava el trajecte amb un míting de petit format en alguna capital de comarca. Han passat cinc anys i el seu rastre ni tan sols s'olora en una CDC que es vol repensar.