Mas veu tocat el procés si el sobiranisme no s’imposa

El president es mostra optimista sobre la negociació amb la CUP: “Aquest cop també sortirà bé”

Artur Mas, durant el míting de Democràcia i Llibertat a Mataró / ARA
Oriol March
12/12/2015
3 min
22
Regala aquest article

MataróA la sala de màquines de Democràcia i Llibertat esperaven que el pont de la Puríssima quedés enrere per mobilitzar amb més eficàcia el votant sobiranista i activar d’una vegada per totes una campanya que arriba en un moment costerut per al procés. Els actes segueixen presentant cadires buides a pesar de fer-se en recintes de format mitjà, i potser per això el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ja s’ha convertit de facto en candidat de la coalició sobiranista. I el seu missatge principal, ahir reiterat des de Mataró, és que el procés “perdrà tota la força” si les urnes no s’omplen de vots independentistes durant la jornada electoral del 20-D. “El que segur que no serveix és no anar a votar”, va argumentar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Això [la situació del procés] és dur, és difícil, costerut, sabem que tenim molts elements en contra, fonamentalment fora de Catalunya. Sabem amb quins obstacles toparem a Madrid. No ens hi hem d’atabalar més del compte. El nostre objectiu no l’hem d’oblidar”, va apuntar en referència al mandat independentista del 27-S. “Això té sortida, anirem endavant. Tota aquesta esperança i aquestes il·lusions que es van dipositar en aquest gran projecte arribaran a bon port”, va argumentar el líder de Convergència, que ahir va voler transmetre optimisme al voltant de les negociacions amb la CUP per desbloquejar el puzle de la nova legislatura. Neus Munté, vicepresidenta en funcions, va voler destacar el flanc social de l’aposta independentista.

“Aquest cop tornarà a sortir bé”, va assenyalar Mas, que dijous, en una entrevista a 8TV, ja va indicar que calia “exhaurir tots els terminis” per buscar l’entesa amb l’esquerra alternativa. En les seves intervencions territorials, el president mira de ser optimista davant del desconcert de part de l’electorat clàssic convergent nascut arran del bloqueig negociador: “Al final es trobarà la manera de tancar el cicle electoral el 20-D i, a partir d’aquí, anar per feina”. El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va indicar en aquesta línia que finalment hi haurà una entesa que deixarà tots els que no la volen “amb un pam de nas quilomètric”.

La dinàmica interna de la política catalana està protagonitzant bona part de la campanya, i això fa que en la majoria d’actes es parli més de la negociació que no pas de l’escenari que s’obrirà al Congrés de Diputats. Homs busca el cos a cos només amb el PP, el PSOE i Ciutadans -amb algun dard a Podem, únic partit estatal que defensa un referèndum a Catalunya- a través de voler deixar clar que les tres formacions no defensaran les mesures que requereix la Generalitat a Madrid. “Optar per aquests partits és votar en contra dels interessos de la majoria de Catalunya”, va considerar Mas.

Botiguers i Goebbels

Homs, amb ironia, va voler entrar en la pugna amb Jorge Fernández Díaz, candidat del PP i ministre de l’Interior, que va criticar un vídeo de campanya de Democràcia i Llibertat en què es donen instruccions per fer proselitisme de l’independentisme en els sopars d’empreses. “És propi de Goebbels”, va apuntar Fernández Díaz, que va rebre aquesta resposta de l’exconseller de la Presidència: “Li haurem de dir ministre de lo anterior ”.

Al matí, Homs va defensar que el camí a l’estat propi és la “revolució dels botiguers”. Els necessitarà a tots per fer bon paper el 20-D.

stats