ELECCIONS 20-D

ERC combat el referèndum i la desmobilització

Titlla de “fantasies” les promeses d’En Comú Podem i crida a refermar de nou el procés a les urnes

Oriol Junqueras va ser l’autèntic protagonista del míting central d’ERC, amb un discurs dur per desacreditar l’horitzó d’un referèndum dibuixat per En Comú Podem.
Roger Tugas
13/12/2015
2 min
2
Regala aquest article

BarcelonaERC confirma el viratge de la campanya en el seu equador, un cop s’ha certificat que les previsions inicials no s’han complert com els seus estrategs esperaven. Quan els republicans la van dissenyar, en plena pugna per la declaració rupturista, pronosticaven que el xoc amb l’Estat centraria el debat -com va passar en les eleccions europees- i que, amb un Podem despenjat de la cursa per la Moncloa, podrien plantejar un cos a cos amb Ciutadans (C’s) que els erigís en força útil del sobiranisme. Tot i això, la qüestió catalana ha passat a un segon pla enmig d’un duel acarnissat entre les grans forces estatals en què els de Pablo Iglesias han agafat embranzida precisament amb un discurs netament favorable al dret a decidir, mentre les negociacions de Junts pel Sí i la CUP centren l’atenció de l’independentisme. Gir al volant de la campanya d’ERC per adaptar-se a aquesta realitat que ahir, en el seu míting central, va quedar ben clar. Ara els reptes són dos: desacreditar les promeses d’un referèndum que veu impossible i mobilitzar un electorat poc engrescat amb el 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer objectiu el va abordar amb molta contundència el president d’ERC, Oriol Junqueras, amb un discurs abrandat contra els que encara aixequen la bandera del dret a decidir pactat. “No ens vam deixar enganyar per la Constitució del 78, ni per un Estatut retallat, ara no ens deixarem enganyar per la promesa d’un referèndum impossible”, va clamar davant més d’un miler de simpatitzants, a la Fira de Barcelona, en una de les intervencions més enceses que se li recorden. I va recórrer a la metàfora de la ficció: “No cal que ningú ens expliqui un conte en què el llop ferotge es converteix en bo i permet el que no ha permès mai”. “Fem política de manera rigorosa, no expliquem fantasies!”, va arribar a exigir a En Comú Podem, situant la independència unilateral com una via més factible.

La confessió a l’ARA de l’exdiputat de la CUP Quim Arrufat segons la qual segurament no votaria i que, si ho fes, optaria per la coalició d’esquerres encara cou a ERC. Per rebatre’l -sense citar-lo-, Junqueras va subratllar que cal defensar el país i la seva gent “fins que la República no sigui plenament proclamada i la independència plenament exercida” i, com ja ha fet en altres ocasions, va presentar el seu partit com la millor opció per aconseguir-ho, pel fet de ser els més veterans en la defensa de la independència i, a la vegada, els que han sabut agrupar nous defensors de la causa provinents d’altres partits -com el PSC, ICV i Unió-, entitats i sectors.

En aquesta línia, el cap de llista, Gabriel Rufián, va oferir la mà a En Comú Podem perquè se sumi al procés la nit del 20-D si Podem no guanya i, en tot cas, va cridar a no cedir a C’s la representativitat dels catalans. Hi va insistir la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que va instar a refermar el mandat democràtic per quart cop, com ja va fer-se en les últimes europees i municipals i el 27-S, i facilitar així l’acord per fer govern, que entén que centri les preocupacions. La d’ERC també és la desmobilització. De fet, ahir usava el hashtag #20DjoVOTO.

stats