L’EDITORIAL

L’oportunitat de definir un model de país a través del procés constituent

Cal tornar a posar el focus en el debat sobre quines han de ser les bases de la nostra convivència

2 min

L’acord entre Junts pel Sí i la CUP per investir el president Puigdemont preveu un període de 18 mesos a partir d’ara per iniciar un procés constituent de base participativa i ciutadana amb l’objectiu d’eixamplar el suport a la independència mitjançant el debat sobre el model de país. Els experts consultats per l’ARA coincideixen que aquesta fase deliberativa del procés per elaborar una Constitució, que es produeix sota el marc legal espanyol, es podrà tirar endavant sempre que qui l’impulsi sigui la societat civil i no el Govern ni el Parlament, que han d’evitar involucrar-s’hi si no volen arriscar-se a ser objecte de l’acció del Tribunal Constitucional. Recordem que el TC està facultat des de l’estiu per actuar d’ofici contra aquells representants públics o funcionaris que incompleixin alguna de les seves sentències, en aquest cas la que anul·la la declaració del Parlament del 9 de novembre, en què avisa que qualsevol actuació que doni compliment a aquesta declaració es pot considerar il·legal.

Els diputats de la majoria i el Govern, doncs, tenen el repte de fer possible aquest procés participatiu de base ciutadana sense que estigui contaminat per altres debats, com ara el de si és legal o il·legal. La Constitució espanyola empara el dret a la llibertat d’expressió, de manera que no es pot evitar que el país posi en marxa un ampli procés de discussió sobre quines han de ser les bases fundacionals d’una hipotètica futura carta magna catalana. És més, ara convé centrar els esforços a definir quin és el model de país que volem per a Catalunya, al marge fins i tot de quin sigui l’estatus legal assolit al final del procés. Resulta necessari que tots plegats ens plantegem quins han de ser els fonaments de la nostra convivència, del nostre model econòmic, de la nostra organització institucional, etc. Si aquest debat es pot produir en un clima de llibertat i concòrdia, haurem fet un pas de gegant. Perquè cal recordar que el procés polític en què estem immersos no respon al caprici d’una minoria sinó a causes profundes com ara la constatació que el sistema autonòmic està esgotat i no dóna resposta als principals reptes de la societat catalana d’avui.

Ara bé, l’èxit del procés dependrà de la perícia dels actuals governants, que són conscients de la necessitat d’arribar a àmplies capes de la població catalana que avui no se senten involucrades en la construcció del nou país, i saben que si el govern espanyol aconsegueix conflictivitzar els debats constitucionals, serà molt difícil guanyar suports. Per això si el procés xoca d’entrada contra el TC ens situarem en l’escenari en què l’estat espanyol se sent còmode, que és el de la legalitat vigent. Per contra, un gran procés participatiu de país pot ajudar a fer entendre a Madrid que un referèndum és la millor solució per a tothom.

stats