ECONOMIA

De Guindos: "El govern espanyol té una agenda reformista molt agressiva per a les pròximes setmanes"

El ministre d'Economia diu que se sent "molt solidari" amb els "esforços d'austeritat" que està fent la Generalitat i recorda que mesures com el tiquet moderador formen part de l'àmbit de responsabilitat del Govern

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luís de Guindos, després del Consell de Ministres que ha aprovat les retallades / EFE
Ara / Agències
02/01/2012
2 min

BarcelonaEl ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha advertit en una entrevista a la cadena SER que el dèficit públic previst per al 2011 podria superar fins i tot el 8%, tot i que espera que "no de gaire".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern de Mariano Rajoy va situar la previsió del dèficit públic per al 2011 en el 8%, dos punts més que la xifra compromesa per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, que esperava que el còmput total del dèficit de les administracions públiques se situés al 6% de l'any passat. Quan encara no disposa de totes les dades, De Guindos ha apuntat aquest dilluns que la xifra real podria superar fins i tot el 8%, però ha assegurat que en tot cas no serà "de gaire".

De Guindos ha justificat la retallada aprovada divendres passat pel consell de ministres d'aquesta manera: "Ens en vam assabentar a principis de la setmana passada i vam fer un acte de responsabilitat política actuant com abans millor; si no ho haguéssim fet ens hauria conduït a una situació difícil. No és un plat de bon gust", ha dit.

"Les reformes econòmiques són les que ens han de permetre sortir de la crisi. El govern té una agenda reformista molt agressiva per a les pròximes setmanes i mesos", ha avançat. "El missatge és que cal fer un sacrifici en els pròxims mesos, però no tinguin el més mínim dubte que ens en sortirem", ha dit.

En aquest marc, s'ha mostrat confiat que no caldrà un augment de l'IVA i ha reiterat que el seu executiu posarà en marxa una reforma laboral que posi punt final a "l'hemorràgia de la desocupació".

Segons el ministre, la desviació del 6% de dèficit anunciat per l'executiu de Zapatero es distribueix entre totes les administracions públiques, incloent-hi les comunitats autònomes. De Guindos ha atribuït aquest fet a la situació de creixement negatiu "on hi ha comunitats autònomes amb unes dificultats enormes de liquiditat i de pagament a les petites i mitjanes empreses que tracten amb elles", així com a "un deteriorament del mercat laboral". "Això no ha estat culpa d'una única administració, però Espanya no pot permetre's aquest anunci del 8% i que el govern espanyol no prengui accions com aquestes. Apujar impostos és impopular, però ens ho haurien imposat altres".

Els esforços de la Generalitat

El ministre també ha assegurat que se sent "molt solidari" amb els "esforços d'austeritat" que està fent la Generalitat de Catalunya. Segons De Guindos, la reducció de despesa que està impulsant l'executiu d'Artur Mas va en la línia d'altres que "estem vivint en l'àmbit autonòmic, al govern espanyol i a l'àmbit europeu".

"Suposo que la Generalitat catalana ho haurà estudiat bé, ho haurà analitzat amb molt de compte, i entra dins del seu àmbit de responsabilitat", ha dit, malgrat que no ha volgut valorar si el tiquet moderador s'aplicarà a la resta de territoris, perquè "cadascuna de les comunitats ho haurà de veure i analitzar" i "no totes estan en la mateixa situació".

stats