Les cinc regions amb més atur d'Europa són espanyoles, segons l'Eurostat

Catalunya, amb una taxa del 23,4%, ocupa el lloc 21 en el rànquing. Andalusia és la que té la situació més greu, amb un 36% d'atur

Mapa d'atur regional europeu de l'oficina estadística Eurostat amb dades del 2013
Elena Freixa
15/04/2014
2 min
28
Regala aquest article

BarcelonaCinc comunitats autònomes espanyoles ocupen els primers llocs en la taula d'atur regional que ha publicat l'Eurostat aquest dimarts amb dades del 2013. Andalusia és la que presenta la situació més greu amb una taxa del 36,3%, seguida de Ceuta, Melilla, les Canàries i Extremadura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si es miren els primers deu llocs del rànquing europeu, també hi apareix Castella-la Manxa i Múrcia. Els tres llocs no ocupats per comunitats autònomes els ocupen les regions gregues de Macedònia Occiental (31,8%), Macedònia Central (30%) i l'illa francesa de Reunión (28,9%).

Catalunya, amb una taxa del 23,4%, és la regió número 21 amb més desocupació, mentre que el País Valencià va tancar l'any amb un atur encara més alt, del 28,6%. En total, hi ha fins a 13 comunitats autònomes espanyoles amb una taxa que supera el 21,5%, segons l'estadística comunitària.

A l'altra extrem de la balança, hi ha Alemanya, que no només té la regió amb menys aturats d'Europa, l'Alta Baviera, amb un 2,6%, sinó que a més, aglutina vuit dels primers 10 llocs de les zones amb la millora salut pel que fa a ocupació.

L'Eurostat elabora l'estadística dividint l'Europa del 28 en 272 regions que no sempre coincideixen amb les divisions territorials amb què s'estructura cada estat. En el cas d'Espanya, pero, la divisió sí que coincideix amb les comunitats autònomes.

Pel que fa a l'atur juvenil, també són cinc comunitats espanyoles les que estan entre les deu amb més joves sense feina. Ceuta és la primera, amb una taxa del 72%, seguida d'Andalusia (66,1%), les Canàries (65,3%), Extremadura (61,7%) i Castella-la Manxa.

Si es mira la taxa d'atur de llarga durada, és a dir, persones que fa un any o més que busquen feina, Catalunya presenta una taxa força elevada, del 52,8%. És superior a la mitjana europea, del 47,5%, i està entre les més altes a Espanya, on la mitjana és del 49%.

stats