El president de Freixenet proposarà traslladar la seu fora de Catalunya si es declara la independència

Bonet, que és president de la Cambra de Comerç d'Espanya, alerta d'una fugida massiva d'empreses

Josep Lluís Bonet / EMILIO NARANJO / EFE
Ara
06/10/2017
2 min

BarcelonaEl president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, ha anunciat aquest divendres que proposarà al consell d'administració de la companyia endur-se la seu social de Catalunya si hi ha una declaració d'independència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En unes declaracions a Ràdio Nacional d'Espanya, Bonet, que també és president de la Cambra de Comerç d'Espanya, ha dit sobre el trasllat de la seu: "No depèn de mi, depèn del consell, però jo ho proposaré". Fonts de la companyia han assegurat a l'ARA que no hi ha fixada cap data per reunir el consell d'administració i que no hi ha una posició oficial sobre les declaracions del president.

"Esperarem; fins ara creia que la independència no es faria, però començo a pensar que m'he equivocat. I si això és així haurem d'actuar com molts", ha dit Bonet.

"Si realment hi ha una declaració unilateral d'independència hi haurà una sortida important d'empreses, cosa que provocarà un gran dany a Catalunya", ha reblat. Bonet ha afegit que si realment es proclamés la independència "seria una autèntica catàstrofe". "Realment és un despropòsit", ha dit.

Bonet ha expressat la seva posició un dia després que el Banc Sabadell decidís traslladar la seu a Alacant, i el mateix dia que s'espera que CaixaBank faci un moviment similar portant la seva seu a Palma.

Bonet, que ha dit que és client del Sabadell, ha aplaudit la decisió de l'entitat de traslladar la seu fora de Catalunya, una decisió que considera de "sentit comú". A més, ha destacat que una sortida de la Unió Europea "portaria a una situació molt difícil als dipositants, als clients i als accionistes", ha dit.

En ser preguntat sobre una presumpta retirada o trasllat de fons, Bonet ha dit que "la gent comença a tenir por, i això és un malt assumpte". "Crec que els polítics haurien de reflexionar, que no es mirin el melic, sinó que mirin els ciutadans, que al final estan al seu servei, i no al revés", ha assegurat.

Codorníu es declara catalana i espanyola

L'altre gran productor de cava, el grup vitivinícola Codorníu Raventós, assegura que és responsabilitat de les empreses "posar sobre la taula el risc econòmic global que hi ha" davant l'actual situació política a Catalunya i lamenta que siguin les companyies les que hagin de pagar-ne les conseqüències.

En un comunicat remès a Efe, la companyia familiar fundada el 1551 afirma que aquesta crisi "afecta directament tots els empleats, clients, proveïdors i col·laboradors de Codorníu repartits per tota la geografia espanyola".

Subratlla, en aquest sentit, que Codorníu Raventós, que té la seu a Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona), és una empresa "catalana i també espanyola" i lamenta que se l'hagi vinculat amb l'independentisme sense que tingui res a veure amb aquest procés ni amb cap altre. "Volem repetir ben clar que nosaltres no fem política, ni volem, ni ens correspon, perquè per a això hi ha les institucions i els fòrums adequats", remarca la direcció general del grup, que reconeix que els "comentaris incerts" que es difonen de Codorníu perjudiquen "seriosament" la imatge de la companyia.

stats