La llum puja un 18,5%
L’ús del gas i el carbó dispara el rebut molt per sobre del que creix la demanda
BarcelonaEl rebut de la llum s’ha encarit un 18,5% en el primer semestre del 2017 en relació amb el mateix període de l’any passat, segons les dades que es poden obtenir fent el càlcul per a una família tipus mitjana -matrimoni i dos fills- en el simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L’encariment es produeix en gran part perquè el primer semestre de l’any passat els preus al mercat majorista van baixar molt per les condicions de pluja i vent, que van permetre molta generació hidràulica i eòlica, que són les tecnologies més barates. En canvi, aquest any s’ha disparat la generació amb les energies fòssils més cares, el gas i el carbó.
Segons el resultat que dona el simulador de la CNMC, un consumidor mitjà hauria pagat els primers sis mesos de l’any 411,5 euros per l’electricitat, mentre que en el mateix període de l’any passat n’havia pagat 347,3. El simulador de la CNMC inclou el preu total de la factura, que incorpora el consum més els costos fixos (terme de potència) i els impostos (IVA i impost de l’electricitat). Per fer els càlculs s’han utilitzat les dades d’un consumidor mitjà, similar al que utilitza el ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital, i que seria una família amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh).
Segons aquests càlculs, el rebut de la llum s’ha apujat un 1% al juny respecte del maig, i un 8,7% respecte del juny de l’any passat. El juny d’aquest any ha estat marcat per la forta calor, que ha disparat el consum pels aparells d’aire condicionat, i per la sequera, que ha propiciat la generació amb cicles combinats de gas, cosa que encareix la producció. Aquest any el rebut ja es va disparar al gener, quan es van ajuntar factors com l’onada de fred, la parada de les nuclears franceses i l’escassa reserva d’aigua. Però els mesos de febrer i març es van registrar descensos. En el segon trimestre el preu va augmentar mes rere mes, un 0,5% a l’abril, un 0,9% al maig i un 1% al juny.
La forta calor d’aquest últim mes ha sigut clau per a l’augment de la demanda. Al juny va incrementar-se un 7,1% respecte al mateix mes de l’any passat. La calor va disparar el consum, igual que va passar al mes de gener amb el fred. En el primer mes de l’any, que també va registrar un fort augment del rebut, la demanda va augmentar un 8%. Però en el conjunt del semestre la demanda elèctrica només ha crescut un 1% respecte al primer semestre de l’any passat, segons les dades de Red Eléctrica de España (REE). La demanda peninsular durant els primers sis mesos ha pujat a 124.922 gigawatts hora.
Més carbó
Al juny un conjunt de factors, com la manca de vent i la sequera, més la parada de la central nuclear d’Ascó I per a la recàrrega de combustible, han capgirat el que se’n diu mix de generació. El carbó ha passat a ser la primera font de producció elèctrica, amb un 20,6% del total, seguit de la nuclear amb un 19,6% i els cicles combinats de gas amb un 15,5%. Això ha relegat les energies més netes i més barates a uns percentatges molt per sota del que és habitual: un 15,2% l’eòlica, un 7,5% la hidràulica, un 10,9% la cogeneració, un 4,1% la fotovoltaica i un 3,8% la solar tèrmica.
Pel sistema marginalista del mercat majorista espanyol, aquest mix de generació encareix el preu de l’electricitat, ja que l’última tecnologia a entrar al mercat és la que marca el preu del megawatt. Això fa més car el conjunt de la producció, ja que les últimes a entrar són les més cares, el gas i el carbó, que aquest mes de juny han guanyat pes.
En el conjunt del primer semestre, les tecnologies més cares també han tingut més incidència que en el primer semestre de l’any passat. En els primers sis mesos del 2016 el carbó va aportar un 8,3% de la generació, i en el primer semestre d’aquest any un 16,5%. Una cosa similar passa amb el gas, que en el primer semestre de l’any passat va aportar un 7,5% de l’electricitat i en els primers sis mesos d’aquest any un 9,9%. Per contra, la producció hidràulica ha caigut del 20,4% del primer semestre de l’any passat al 9,7% del primer semestre del 2017, i l’eòlica també ha experimentat un descens, no tan pronunciat, en passar del 23,6% al 20,8%.
Nova subhasta de renovables
Per avançar en la generació renovable, el ministeri d’Energia va convocar ahir oficialment una nova subhasta de renovables per al 26 de juliol. La subhasta serà tecnològicament neutra i hi podran participar instal·lacions d’eòlica i fotovoltaica. El criteri d’adjudicació serà el cost més baix per al consumidor. Igual que en la del maig, seran 3.000 megawatts els que estaran en joc.
També ahir el conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, va anunciar ahir una inversió de 200 milions d’euros per a la generació de 200 megawatts més d’energia eòlica a Galícia.
Expedient a Gas Natural i Endesa
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert un expedient sancionador a les comercialitzadores de referència de Gas Natural i Endesa per utilitzar les factures dels clients de la tarifa d’últim recurs (TUR) per publicitar els serveis de les seves comercialitzadores del mercat lliure. Les grans elèctriques tenen unes comercialitzadores de referència en el mercat regulat, mentre que altres comercialitzadores que treballen en el mercat lliure no poden promocionar les seves comercialitzadores del mercat lliure entre els clients TUR. La CNMC considera que Endesa i Gas Natural atreien els consumidors al mateix grup empresarial en detriment de la resta de companyies del mercat lliure. La investigació es va iniciar per una denúncia de l’Associació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya.