Foro Nuclear: "Les centrals del Japó estan intactes: els fets reforcen l'energia nuclear"

La presidenta del Foro Nuclear, Maria Teresa Domínguez, defensa que "no s'ha de qüestionar res" tot i que si cal fer noves inversions per millorar la seguretat, no s'escatimaran

Miquel Codolar
14/03/2011
3 min
10
Regala aquest article

MadridLa presidenta del Foro Nuclear, Maria Teresa Domínguez, ha defensat que "després de veure les imatges de la catàstrofe, i poder dir que totes les centrals nuclears han parat, estan intactes, i no produeixen impacte a l'exterior, són missatges positius que reforcen l'energia nuclear". Per això, ha manifestat que les crítiques a l'energia nuclear fan "un mal servei a la societat perquè està clar que no s'escatimaran esforços en analitzar bé i veure si hi ha alguna cosa a fer per millorar". Per això, ha defensat que aquests fets són "una forma de demostrar la fortalesa i capactitat que tenim de control de les centrals nuclears amb un disseny adequat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha insistit en que la contaminació que hi ha a la central japonesa està al circuit primari, i qeu el que ha sortit a l'exterior és molt per sota del permès (si es permeten 1.000 unitats de radiació, s'ha calculat que en aquest moment ascendeix "només" a 60, tot i que es van acumulant en el temps). "No hi ha emissions a l'exterior no admissibles", ha conclòs. Domínguez considera que "no s'ha de qüestionar res a l'Estat" perquè "en cap moment hem pogut detectar que alguna cosa no s'hagués pogut fer confortablement, amb procediments, protocols, dissenys" i per això "no cal revisar res del que està en marxa, al contrari". Per això espera que "tothom digui que tenen una fortalesa de disseny important perquè han aguantat un terratrèmol, un tsunami i 70 rèpliques".

Ha cricat l'opinió pública que hi ha a l'Estat respecte l'energia nuclear perquè ha alertat que pot frenar inversions. "Si l'Estat reacciona bé al debat que tenim, els inversors vindran, però si no reacciona bé no podran venir a l'Estat, és questió del que la societat espanyola vulgui". Considera que si el debat és objectiu no troba per què no s'ha de continuar amb les inversions. "Tenim oposició a l'energia nuclear molt per sobre de la que hauríem de tenir per la situació de dependència" i "aquest és el límit dels inversors, el risc, els factors addicionals d'aquest debat. He vist i escoltat coses esgarrifoses que no s'ajusten a la realitat", ha exposat.

Domínguez ha explicat que "és prematur extreure conclusions de la tragèdia del terratrèmol i el tsunami de Japó fins que no es disposi d'una informació completa i ben estructurada". Ha afegit que "tot i la magnitud del terratrèmol, la integritat de tots els edificis de les centrals nuclears japoneses s'ha mantingut intacta". Considera que "és important que no s'extrapolin les dades dels terratrèmols i els tsunamis d'un país a l'altre, quan s'evaluen aquests riscos naturals" però ha defensat que totes les centrals nuclears espanyoles es construeixen amb els mateixos estàndards que a la resta del món.

Domínguez ha explicat que davant la catàstrofe les tres centrals afectades van aturar el reactor i la calor emesa es va reduir fins un 7% de la que fa la central quan està operant. Després es van seguir els passos establerts, que començen per l'evacuació de forma ordenada de la població de la zona perquè la situació "no és d'emergència". Hi ha un radi petit de 3 quilòmetres, un de 5 i un de 20. Després d'evacuar la població es manté el nivell de refrigeració del nucli, cosa que s'ha fet i que ha permès arribar a una temperatura del 0,5% a la que hi ha quan està en funcionament. Després, tal i com està previst, es va treballar per mantenir la campana que manté els productes en fisió injectant aigua mitjançant purgues controlades.

Per altra banda, ha exposat que l'impacte dels mateixos fenòmens naturals a un cementiri nuclear o ATC seria "nul".

stats