La facturació de les cooperatives s’estanca tot i que n'augmenta el nombre
Les cooperatives catalanes van ingressar 4.566 milions d'euros el 2016, un 0,3% menys que l'any anterior
BarcelonaLes cooperatives continuen creixent en nombre i en treballadors, però això no s’està notant en igual proporció en els seus ingressos. El 2016 es van crear 177 cooperatives noves a Catalunya, fins arribar a les 4.306, un 4,3% més. Tot i aquest augment, la facturació va caure un 0,3%: en conjunt les cooperatives van ingressar 4.566 milions a Catalunya, 10 milions menys que l’any anterior. “La xifra és una mica inferior, és cert, però en realitat el que hi ha és un estancament”, va voler matisar ahir el president de la Federació de Cooperatives del Treball, Perfecto Alonso.
Els ingressos, doncs, es mantenen pràcticament igual, malgrat que cada vegada hi ha més cooperatives. Entre gener i abril se n’han sumat 45 més, i ara ja hi ha 4.351 empreses amb aquesta condició, de les quals gairebé 3.000 són cooperatives de treball que tenen entre 2 i 1.500 socis, segons les dades de la federació.
Aquestes empreses generen en total més de 45.400 llocs de treball a Catalunya, una xifra que supera la que tenien el 2008, i per tant els nivells previs a la crisi. “El ritme de creixement d’ocupació és del 6,2% respecte al mateix període de l’any anterior”, va remarcar ahir Alonso, que va afegir que “el 81% dels contractes que es fan a les cooperatives són indefinits”.
Les previsions d’aquesta federació és que el 2017 tanqui amb la creació de 150 noves cooperatives. Aquest augment també és inferior al del 2016 (177), però supera el de fa dos anys, quan se’n van fer 113. Unes diferències que Alonso atribueix als darrers canvis normatius que han “desincentivat” fer aquest tipus d’empreses. En aquest sentit, Alonso va ser crític: “Fomentar el cooperativisme, tal com es diu a la Constitució i a l’Estatut, vol dir donar avantatges”, va recordar. Segons aquest col·lectiu, la reforma perjudica les cooperatives perquè resta alguns dels trets característics que les defineixen respecte de la resta de societats mercantils, com ara certs avantatges fiscals.
El perfil de les noves cooperatives
El president de la Federació assegura que el perfil de les noves cooperatives ha canviat: “La gran majoria encara són de servei, sobretot assistencials, però entre les noves cada cop hi ha més perfils universitaris, com despatxos d’advocats, enginyers, informàtics o arquitectes”, remarca.