Energia

Rècord d'emissions per l'augment de la demanda de combustibles fòssils

Un informe de l'Energy Institute posa de manifest la lenta transició cap a l'energia neta tot i el gran augment de la generació de renovables

ARA
2 min
Contaminació

Les emissions de l'energia de gasos d'efecte hivernacle van assolir un màxim històric l'any passat, ja que la demanda de combustibles fòssils va augmentar malgrat el gran augment experimentat per l'energia renovable, segons explica el Financial Times a partir d'un informe que destaca la necessitat d'accelerar la transició verda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, les emissions de l'energia van augmentar un 2% el 2023 fins a superar les 40 gigatones de CO₂ per primera vegada, segons la Revisió Estadística de l'Energia Mundial (Statistical Review of World Energy) de l'Energy Institute. "L'energia neta encara no satisfà ni tan sols la totalitat del creixement de la demanda", va dir Nick Wayth, director executiu de l'Energy Institute de Londres, en declaracions al Financial Times. "Potser la transició [energètica] ni tan sols ha començat", sentenciava.

L'informe, publicat dijous passat, exposa que l'ús global d'energia primària va augmentar un 2% fins a un rècord de 620 exajoules (EJ). Cal tenir en compte que un EJ equival a uns 170 milions de barrils de petroli. La participació dels combustibles fòssils en el mix energètic només va baixar lleugerament 0,4 punts percentuals fins al 81,5%. La seva proporció era del 86% el 1995.  

Wayth va destacar el progrés "desigual" en el canvi a la generació d'electricitat renovable, que va augmentar un 13% des del 2022 fins a assolir un rècord de 4.748 terawatts-hora. L'ús de combustibles fòssils es va accelerar en països d'alt creixement com l'Índia, però hi havia indicis que la demanda havia assolit un pic a Europa, els EUA i altres economies avançades.

Reptes

Les dades posen de manifest els reptes pendents set mesos després de la celebració de la conferència COP28 a Dubai pel medi ambient, en què els països van establir objectius ambiciosos per accelerar la transició dels combustibles fòssils als nets en un intent de limitar l'escalfament global a 1,5 graus per sobre dels nivells preindustrials.

Simon Virley, cap d'energia de KPMG i coautor de l'informe, assegura al Financial Times que és "hora de redoblar els esforços per reduir les emissions de carboni i proporcionar finançament i capacitat per construir més fonts d'energia baixes en carboni al sud global".

L'informe mostra que la proporció de combustibles fòssils al mix energètic d'Europa cau per sota del 70% per primera vegada des de la revolució industrial, ja que el continent continua reduint la seva dependència del gas rus després de la invasió d'Ucraïna, i segueix allunyant-se del carbó. "Seria necessari un canvi important inesperat perquè Europa tornés d'aquest rumb", assegura Wayth.  

Alhora, als Estats Units, el consum de carbó va caure un 17%, la qual cosa va ajudar a reduir l'ús global de combustibles fòssils un 2% fins a una mica més del 80% del consum d'energia primària. Totes dues economies presentaven "signes clars de demanda de combustibles fòssils", va dir Wayth.

La gran empresa de petroli i gas BP va publicar la Revisió Estadística de l'Energia Mundial durant més de 70 anys abans que l'Energy Institute, un organisme que representa els professionals del sector, es fes càrrec de la producció de l'informe l'any passat.  

stats