La reforma de l'impost de societats afectarà fins a 5.000 empreses catalanes

El conseller Baiget demana que el Congrés no validi el decret llei

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, descarta una fuga empresarial pel sobiranisme.
Ara
30/09/2016
2 min

BarcelonaLa reforma de l'impost de societats aprovada aquest divendres pel govern espanyol afectarà entre 4.500 i 5.000 empreses catalanes, segons els càlculs de la Generalitat i de la patronal Pimec.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, ha xifrat en unes 4.500 les empreses catalanes que hauran de fer els pagaments a compte de l'impost, ja que la norma obliga les empreses que facturen més de 10 milions d'euros.

Per la seva banda, la patronal Pimec ha fet un comunicat en què parla de més de 5.000 empreses catalanes afectades, "la majoria pimes", ja que considera que moltes mitjanes empreses facturen més de 10 milions, i fins i tot algunes empreses considerades petites per altres paràmetres, com el nombre d'ocupats, arriben a aquesta facturació.

Pimec s'ha posicionat totalment en contra de la reforma impulsada pel govern espanyol, que considera un "menyspreu" a les pimes. També la patronal Cecot ha fet un comunicat en què considera "injusta la mesura". El secretari general d'aquesta patronal, David Garrofé, considera que "l'impacte per a les pimes serà considerable i desproporcionat". Fins i tot la gran patronal espanyola, CEOE, considera "desproporcionada" la mesura aprovada pel govern espanyol.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del govern espanyol que la modificació afecta les empreses que facturen més de 10 milions d'euros l'any, que hauran d'avançar el pagament del 23% del seu resultat comptable. Segons Montoro, afectarà unes 9.000 empreses a tot l'Estat.

Montoro confia obtenir el suport polític al Congrés per la modificació de societatsSegons el conseller Baiget, la meitat d'aquestes empreses són catalanes i aquesta mesura perjudicarà la seva competitivitat, perquè es trobaran amb una reducció sobtada de la tresoreria. Diversos experts i organitzacions empresarials també s'han mostrat contraris a la mesura.

Baiget ha criticat que la mesura s'adopta a meitat d'un exercici i ha indicat que la Generalitat analitzarà si un govern en funcions pot prendre aquest tipus de decisió des d'un punt de vista legal i de constitucionalitat.

Per això, el conseller ha dit que "seria bo" que el Congrés de Diputats no validés aquest decret llei, aprovat aquest divendres. Per al conseller, la mesura consisteix a obligar les empreses a concedir un préstec a tipus zero al govern espanyol, que recaptarà 8.000 milions d'euros que, segons el conseller, no es destinaran a millorar la competitivitat o l'estat del benestar, sinó a reduir el dèficit públic.

Per al conseller, la mesura pot afectar l'activitat futura de les empreses afectades, que són de tot tipus: industrials, comercialitzadores i exportadores.

stats