EL NOU GOVERN CENTRAL

El doctorat inexistent del ministre Álvaro Nadal

Álvaro Nadal acaba de ser nomenat ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital.
i àlex Font Manté
06/11/2016
4 min

Barcelona“Agraeixo una presentació tan generosa: he de dir que no em presenten tots els dies així de bé, per tant, [estic] doblement agraït”. Amb aquestes paraules [vegeu vídeo] iniciava una conferència Álvaro Nadal, el nou ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital. Corria el 2012 i Ramon Adell, vicepresident de la Confederació Espanyola de Directius i Executius (Cede), l’acabava de presentar afirmant que tenia un doctorat a la prestigiosa universitat de Harvard. L’error d’Adell és fàcil d’entendre: llegint el currículum de Nadal es pot cometre l’error d’interpretar que té un doctorat. De fet, l’error es repeteix molt sovint. En nombroses conferències se’l presenta com a doctor, i ell mai ha fet el gest de corregir l’equivocació. Perquè el cert és que Álvaro Nadal no té cap doctorat a Harvard, tal com ha pogut comprovar aquest diari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El currículum del ministre té diverses versions. Una apareix a la web del Partit Popular, on s’afirma que el nou ministre d’Energia va anar a Harvard, “on va realitzar els cursos de doctorat des del 1997 fins el 1998”, com si els hagués completat tots i com si l’estada hagués durat dos anys. Una versió una mica diferent surt a la web del Congrés, on Nadal és diputat. Allà s’hi diu que té “cursos de doctorat a la Universitat de Harvard”. Només hi ha dos cops en els quals Nadal ha retirat (o li han retirat) la menció a Harvard: quan va arribar a l’oficina econòmica de la Moncloa, el 2011, i ara que ha estat nomenat ministre.

Després de l’esmentada conferència del 2012 amb Cede hi ha uns quants exemples d’altres conferències en les quals es presenta Nadal com a doctor. Per exemple, el juny del 2015 en un esmorzar organitzat per Axis Corporate el van presentar com a “llicenciat en dret i ciències econòmiques i empresarials per Icade, i doctorat en economia internacional i organització industrial per la Universitat de Harvard” [VÍDEO]. Quatre mesos després, l’octubre del 2015, en una altra trobada de Cede, el conseller d’Hisenda gallec el va presentar així: “Álvaro Nadal va completar els seus estudis de doctorat a la Universitat de Harvard” [vídeo]. El nou ministre mai corregeix els seus interlocutors i, veient la repetició de l’error, tampoc ha fet res per desfer l’equívoc.

Segons un document de Harvard al qual ha tingut accés l’ARA, Álvaro Nadal va fer “una sèrie de cursos d’economia” en aquesta universitat, però sempre va estar inscrit en un “non-degree program”, és a dir, un curs sense titulació. La universitat no ofereix informació més específica per qüestions de privacitat.

Una beca del ministeri

Una altra confusió sobre l’estada d’Álvaro Nadal a Harvard és que va rebre una beca de la prestigiosa fundació Fulbright per traslladar-se a aquesta universitat. Això és cert a mitges. En realitat era una beca conjunta entre el govern espanyol i l’esmentada fundació Fulbright, però qui decidia era el govern. Qui va prendre la decisió de concedir la beca a Nadal va ser l’aleshores secretari d’estat de Comerç i Turisme, José Manuel Fernández Norniella, tal com apareix al Butlletí Oficial de l’Estat del 21 de febrer del 1997.

És a dir, Nadal va rebre una beca de l’executiu mentre ell treballava per al mateix govern espanyol com a assessor del ministeri d’Indústria i Energia. Com explica el mateix Nadal al seu currículum, el 1997 va ser assessor d’Indústria, i el 1998 va passar a ser assessor del ministeri d’Economia. L’estada a Harvard, per tant, va ser entremig d’aquestes dues etapes i com a molt va durar uns mesos. Així ho corrobora un destacat economista espanyol que viu als Estats Units i que coneix Nadal. “Va estar uns mesos a Harvard, va anar a algunes classes, no va fer ni el primer homework [deures] i va deixar d’anar a classe”, diu aquest economista, que demana l’anonimat.

La confusió existent ha fet que en els últims dies nombrosos mitjans encara el presentessin com a “doctorat a Harvard”.

Els currículums confusos d'alguns polítics

Els últims anys han sorgit diversos exemples de polítics i càrrecs públics que han provocat la confusió sobre el seu currículum. El cas més habitual és el d’un polític que diu que ha estudiat una carrera determinada i genera confusió sobre si realment té la titulació o no. Normalment aquests errors s’han produït en polítics que no tenen cap títol. Per això, tenint en compte que Álvaro Nadal sí que té títols per lluir al seu currículum, sorprèn encara més la confusió que ha alimentat al voltant del seu doctorat. Nadal no només és llicenciat en dret i econòmiques per la universitat d’Icade. També és tècnic comercial i economista de l’Estat, una oposició que va aprovar amb 24 anys i ocupant la primera posició de la seva promoció.

Un altre cas recent va ser el del fins ara secretari d’estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos. Molts creien que era metge, ja que ell mateix ho afirmava en el seu currículum. Posteriorment va modificar-lo per posar-hi que “tenia formació universitària en medecina”. A Catalunya, l’anterior vicepresidenta, Joana Ortega, també es va trobar en un conflicte similar quan es va saber que a la web del seu partit, Unió Democràtica, hi deia que era llicenciada en psicologia, quan en realitat no havia acabat la carrera. L’equivocació es va repetir en el currículum que es va publicar a la web de la Generalitat. Ortega ho va atribuir a un “error de transcripció”.

stats