BarcelonaLa destrucció de llocs de treball tecnològics s’ha aturat a Espanya. L’any passat l’Estat va ser el país de la Unió Europea amb un ritme més alt de contractació en l’àmbit de la tecnologia (TIC), amb un 30,7% més de treballadors, segons les dades publicades ahir per l’Eurostat. El segon país que més va créixer, Lituània, es va quedar vuit punts percentuals per sota d’aquesta xifra. De fet, Espanya va superar de llarg els augments de potències europees com Alemanya (+5,2%) o el Regne Unit (+4,3%). Concretament, entre el 2015 i el 2016 l’estat espanyol va guanyar 130.800 treballadors del sector fins a un total de 557.600 professionals.
Inscriu-te a la newsletter Economia
Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Fa un any, les notícies per a la contracció de professionals per a les TIC no eren tan bones. Espanya liderava la destrucció d’ocupació al sector, ja que entre el 2011 i el 2015 va perdre un 13% dels especialistes que tenia. Només Grècia superava aquest percentatge. L’any passat, però, l’Estat va aconseguir revertir aquesta tendència i ara acumula un augment del 14% respecte al volum d’empleats que hi havia fa sis anys. De fet, en aquest període els treballadors tecnològics també han passat de suposar un 2,7% de la força laboral del país a arribar a un simbòlic 3% del total.
No obstant, la comparació amb la resta de potències de l’Europa dels 28 continua situant Espanya a la cua de la Unió. Entre el 2011 i el 2016 l’impuls de contractació d’aquest sector ha sigut del 58% a França i del 54% a Alemanya, respecte al 13% que ha augmentat a Espanya. El país que més en té, però, continua sent el Regne Unit, amb prop d’1,6 milions de treballadors. D’altra banda, en països com Finlàndia o Suècia els treballadors tecnològics suposen entre un 6% i un 7% de la població ocupada, el doble del 3% espanyol. A més, pel que fa a la mitjana europea, l’Estat continua estant per sota del 3,7% que representa aquesta sector en el conjunt de la UE.
Per al vicepresident del Cercle Tecnològic de Catalunya (Ctecno), Joan Ramon Barrera, el sector tecnològic viu un moment dolç, que també s’ha traduït en una millora continuada del mercat laboral. Segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya del 2016 que va presentar la setmana passada aquesta fundació, el sector TIC català també va disparar el nombre de treballadors un 26% l’any passat, és a dir, uns 21.000 nous empleats fins a un total de 103.300 professionals.
Conseqüència del creixement
Per què aquest creixement tan sobtat? “Hi ha hagut un canvi de tendència per la recuperació econòmica que ara ja podem observar”, explica Barrera. En aquest sentit, l’any passat sis de cada deu companyies TIC catalanes van contractar nous treballadors, un percentatge que s’allunya del 37% que asseguraven haver-ho fet cinc anys enrere. De fet, el 2016 tan sols un 7% de les empreses havien retallat la plantilla, respecte al 28% que ho van fer el 2012. Segons aquest expert, el fet que la tecnologia estigui cada cop més estesa en tots els sectors de l’economia també ha facilitat aquesta empenta en la contractació. “La frontera amb les empreses que demanen aquest tipus de treballadors està cada cop més diluïda, i aquests perfils ja no els busquen només les purament tecnològiques”, afirma Barrera. Encara que no hi ha dades disponibles, el vicepresident del Ctecno reconeix que aquesta indústria també s’ha beneficiat dels treballadors estrangers qualificats que arriben a Catalunya a través, per exemple, de grans multinacionals instal·lades al territori.
El 2016, una de cada cinc empreses europees comptava amb un especialista de les TIC a la seva plantilla, i una de cada deu en va contractar, o almenys ho va intentar. Aquest últim matís és important ja que, segons l’Eurostat, un 41% de les companyies que volien incorporar treballadors tecnològics van tenir problemes per aconseguir-ho. Per a Barrera, la manca de perfils és una de les principals preocupacions per a les empreses del sector a Catalunya. L’altra batalla per guanyar del sector encara és el percentatge de dones que hi treballen, com recorda Barrera. Segons les últimes dades de l’Eurostat, l’any passat els homes representaven el 84,6% dels llocs de treball tecnològics a Espanya, només dos punts percentuals per sota de la dada del 2015. Malgrat tot, la xifra es troba pràcticament en la mitjana europea i només països de l’Est com Romania, Letònia o Lituània s’acosten a un nivell d’ocupació tecnològica femenina del 30%.
Les empreses de les TIC van guanyar un 6% més el 2015
El volum de negoci de les empreses del sector tecnològics va assolir els 86.574 milions d’euros l’any 2015, un increment del 6,1% respecte a l’any anterior, segons les dades que va publicar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE). A més, el 2015 el nombre d’empreses de les TIC va augmentar un 5,8% fins a 55.254, el sisè increment anual consecutiu i el més elevat des del 2012. Segons l’INE, el 38,5% d’aquestes companyies van aplicar alguna innovació, mentre que el 16% van realitzar projectes de recerca. Les empreses del sector van generar un valor afegit de 30.629,7 milions d’euros el 2015, un 3,1% més que l’any anterior.
El cost salarial també va pujar un 2% fins als 2.428 euros i el nombre de treballadors va créixer un 6,7% respecte al 2014. El sector va acumular un saldo comercial negatiu que es va eixamplar un 15% fins als 12.370 milions d’euros.
Encara que la definició és força ambigua, l’oficina estadística delimita els treballadors de les TIC com aquells professionals que “tenen l’habilitat de desenvolupar, operar i mantenir” sistemes tecnològics. Així doncs, la categoria engloba des de les telecomunicacions fins als pagaments electrònics o els sistemes de mobilitat. Com recorda el vicepresident del Ctecno, Joan Ramon Barrera, aquests professionals també han passat de ser un element de suport a les empreses no tecnològiques a convertir-se en peces estratègiques.
LES CLAUS
1. Què entén l’Eurostat per treballadors tecnològics?
2. En quins països té més pes aquest sector?
Els països nòrdics s’emporten el podi pel que fa als estats europeus on els treballadors tecnològics representen un percentatge més elevat respecte al total de la població activa. A Finlàndia són el 6,6%, mentre que a Suècia representen el 6,3%. Els segueix Estònia amb un 5,3% de professionals de les TIC i Holanda amb un 5%. Espanya en té un 3% i a la cua hi ha Grècia, on aquests empleats són l’1,4% del total d’ocupats.
3. Per què la contractació a Espanya creix per sobre de la mitjana europea?
L’augment de treballadors de les TIC a Espanya s’explica, en part, per la recuperació econòmica i el fet que la tecnologia sigui un sector cada vegada més estès en tots els àmbits empresarials. Aquest any, l’Estat ha recuperat la cinquena posició en el rànquing de països amb més treballadors tecnològics, la mateixa que ocupa pel que fa a la seva població.
4. Quin perfil tenen els professionals de les TIC?
A Espanya el 84,6% dels treballadors tecnològics encara són homes. El sector està lluny del 45,5% que representen les dones en el total de la població ocupada, segons l’Eurostat. D’altra banda, és un àmbit més jove que la mitjana del món laboral, ja que el 36% dels professionals tenen menys de 35 anys, respecte al 25% que aquest col·lectiu representa a la força laboral de l’Estat.