Un de cada tres arquitectes joves han marxat fora els últims dos anys
Actualment la meitat dels professionals del sector tenen menys de quaranta anys
BarcelonaLa recuperació econòmica ja es nota en les dades de creixement, que superen el 3%, però en canvi encara no arriba igual a tots els sectors a Catalunya. El particular esclat de la bombolla immobiliària arrossega problemes enquistats en aquest sector que en dificulten la revifada en tots els àmbits, també en el laboral. Segons una enquesta del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, un de cada tres arquitectes menors de 30 anys han marxat a treballar a l’estranger durant els últims dos anys. Una fuita de talent i de treball qualificat que prova sort principalment en altres països europeus.
Alemanya, el Regne Unit, França i Suïssa són els destins més buscats entre els arquitectes catalans per trobar feina. Avui en dia aquest col·lectiu és eminentment jove: segons aquest informe, la meitat dels arquitectes són professionals menors de 40 anys. Un 50% van emigrar a països europeus, però també hi ha un percentatge significatiu, un 20%, que van triar l’Amèrica Llatina.
La radiografia del Col·legi deixa una altra dada contundent: pràcticament la meitat dels enquestats afirmen que també s’han plantejat marxar si la situació no millora. Per al degà del Col·legi d’Arquitectes, Lluís Comerón, estem davant d’un canvi d’època en la professió. Comerón assegura que “cal entendre que s’està vivint un canvi de procés social que afecta tots els àmbits”.
Una professió d’autònoms
La situació laboral dels arquitectes catalans ha caigut al mateix ritme que la construcció de pisos. En el pic de la bombolla, el nombre d’habitatges que projectava cada arquitecte era de 20 a l’any, i ara aquesta xifra s’ha reduït a només un. Els professionals del sector no esperen que aquesta mitjana remunti i, per tant, el canvi de paradigma és clar.
Una altra mostra d’aquest canvi són la manera de treballar i els ingressos. Un 70% dels arquitectes catalans són autònoms i treballen bàsicament en el sector privat. L’estructura més comuna és la dels microdespatxos.
Actualment, segons les dades del Col·legi, els ingressos mitjans dels arquitectes catalans es mouen al voltant dels 23.000 o 24.000 euros anuals, no gaire lluny del salari mitjà dels catalans (23.927 euros). Ara bé, un 75% d’aquests professionals cobren menys de 30.000 euros l’any, que és el que cobren de mitjana a Europa els seus col·legues. El sector ho atribueix a la baixada de feina i preus després de l’esclat de la bombolla, però també a una infravaloració general del sector.
Tot i això, aquest col·lectiu ha començat a moure’s i ja noten la reconversió cap a altres mercats. Segons el mateix informe, actualment ja hi ha més arquitectes que es dediquen a la rehabilitació d’edificis que no pas a l’obra nova. Una tendència, segons el degà del Col·legi, que anirà a més. Els sectors amb més sortida seran precisament la reconversió d’edificis i l’eficiència energètica. Segons la mateixa enquesta, els professionals del sector han dedicat els últims anys a aprofundir en la seva formació per redirigir la seva carrera professional precisament cap a aquests dos àmbits.
En aquest sentit, el Col·legi d’Arquitectes augura que les noves lleis medioambientals europees seran una empenta per al sector, en detriment d’altres camps que fins ara havien tingut més sortida, com la direcció d’obra, l’especialització en normatives o l’interiorisme.