El PIB xinès augmenta al ritme més baix en 25 anys

Els mercats celebren que s’hagi incrementat un 6,9%

L’última dada del PIB del 2015 qüestiona la utilitat del pla econòmic de Pequín.
Júlia Manresa
20/01/2016
2 min

BarcelonaL’economia xinesa continua mostrant senyals de feblesa. El ritme de creixement de l’economia del gegant asiàtic va frenar encara més el desembre del 2015, quan el seu producte interior brut (PIB) va avançar un 6,8% interanual en l’últim trimestre, un ritme inferior al de l’any anterior i el més feble des del 2009. En el conjunt de l’any el creixement va ser del 6,9%, el més feble dels últims 25 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, aquesta expansió del 6,9% no queda tan lluny de les previsions de les autoritats xineses, que van pronosticar un repunt anual del 7% del PIB. Per això les borses asiàtiques van tancar la jornada a l’alça amb increments superiors al 3%. De fet, la borsa de Xangai va tancar la sessió amb un repunt del 3,2% i la de Shenzhen, del 3,5%. Aquesta tendència va contagiar també el parquet madrileny, i l’Íbex-35 va tancar amb una alça de l’1%, fins a situar-se als 8.554,9 punts. El preu del petroli, a més, va tornar a quedar per sobre dels 29 dòlars. Al conjunt d’Europa, les borses d’Alemanya, el Regne Unit, França i Itàlia van pujar per sobre de l’1%.

Però aquesta dada arriba després de les últimes sotragades a la borsa xinesa i s’afegeix al descens també de la producció industrial del país, un nivell d’exportació també afeblit, la saturació del sector manufacturer i un alt nivell de deute; un conjunt d’indicadors que posen de manifest les dificultats del seu govern per efectuar la transició entre una economia totalment centralitzada a una de més oberta. En termes absoluts, el PIB xinès del 2015 va arribar als 67,67 bilions de iuans (9,48 bilions d’euros).

Preocupació creixent

La desacceleració del creixement econòmic de la segona economia mundial ja s’esperava, però la majoria d’indicadors han acabat per sota dels pronòstics. L’últim trimestre, per exemple, l’expansió de l’economia va ser del 6,8%, per sota del 6,9% previst per les autoritats. Tot i així, el govern pot valer-se de l’ambigüitat del llenguatge per mirar de calmar els mercats: al març, Pequín va revisar les seves previsions i va fixar-se un objectiu de creixement “al voltant del 7%” per al 2015. Però els dubtes ja s’han escampat entre els experts. Com explica a Reuters l’economista de China Merchans Securities, Zhang Yiping, “les polítiques per impulsar l’economia de mercat dutes a terme no han tingut cap efecte encara i per al 2016 s’observen encara més riscos i més severs”.

La segona economia mundial no s’escapa de les pressions de mitjans internacionals com The Wall Street Journal. Segons aquest rotatiu nord-americà, “les mesures per revifar l’economia han fracassat”. Al mateix temps, el diari recorda que l’economia xinesa és responsable d’un terç del creixement mundial.

Per tal de duplicar el PIB del 2010, el PIB xinès no hauria de baixar del 6,5% anual en els pròxims cinc anys [del 2016 al 2020], deia el president xinès Xi Jinping al novembre. La Xina va desplegar el seu pla quinquennal a finals de l’any passat per mantenir el creixement, amb mesures com la de reduir la dependència en el sector industrial i donar més pes al dels serveis, que en l’últim trimestre ja arribava al 50%.

Tot i això, des d’aleshores diverses veus han posat en dubte aquestes previsions. Segons Bloomberg, la majoria d’economistes estimen que el ritme d’expansió baixarà al 6,5% aquest any i fins al 6,3% el 2017.

stats