Montoro diu ‘no’
El ministre queda en minoria i s’enroca en el dèficit, però enviarà 700 milions més a Catalunya
MadridLa reunió del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i els consellers de Finances de les comunitats autònomes d’ahir va ser, si fa o no fa, una reedició de la de fa tres setmanes. Montoro es va trobar amb unes comunitats més esvalotades i refractàries a les seves propostes, després de la pèrdua de poder autonòmic del PP. I la seva resposta va tornar a ser la mateixa: no. Si en l’anterior reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) Montoro va imposar un dèficit del 0,3% per al 2016, amb l’oposició de la majoria de consellers, ahir el ministre es va negar a repartir aquest dèficit de manera asimètrica, tot i el vot en contra a la seva proposta de 10 dels 17 assistents a la reunió.
Així doncs, totes les comunitats hauran d’ajustar-se el cinturó fins a aconseguir aquest dèficit del 0,3%, cosa que segons va dir dimarts l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) és ben bé una quimera com a mínim per a cinc -entre les quals Catalunya-, que haurien de tenir més marge. Tot i així, a l’entrada de la reunió el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va deixar clar que ell no volia un repartiment asimètric, sinó que s’elevés el dèficit per a totes les comunitats al 0,88%. Això no va arribar a estar ni sobre la taula. Però sí que ho va estar la petició de nou autonomies encapçalades per Catalunya que volien demanar a l’Airef un informe sobre el repartiment del dèficit entre administracions, com va avançar l’ARA dilluns. La resposta de Montoro va ser la mateixa: va fer servir el seu vot de qualitat per impedir-ho, tot i la majoria de vots favorables dels consellers.
700 milions més
Les bestretes que l’Estat pagarà a Catalunya pujaran un 4,8%
L’única bona notícia que Montoro tenia preparada per als consellers autonòmics és que l’any que ve rebran transferències més generoses de l’Estat. Després de dos anys seguits subestimant la recaptació impositiva i enviant bestretes minses als governs autonòmics que després han de ser compensades, l’any que ve Hisenda pagarà 700 milions d’euros més a Catalunya en concepte de bestretes, segons va explicar Mas-Colell. Això respon al fet que l’Estat calcula que la recaptació d’impostos millorarà respecte al 2015. Com que les liquidacions del 2014 que es pagaran el 2016 pujaran a 1.400 milions [vegeu la notícia al peu de pàgina], l’any que ve els ingressos de la Generalitat seran gairebé 2.000 milions d’euros superiors.
1.500 milions de retallada
Mas-Colell es torna a negar a seguir reduint despesa
A la sortida de la reunió, un Mas-Colell visiblement irritat va explicar que, un cop conegudes les bestretes i les liquidacions que es cobraran el 2016 (aquests 2.000 milions), la Generalitat encara hauria de reduir la despesa en 1.500 milions per assolir l’objectiu de dèficit del 0,3% marcat per Hisenda. “No ho pensem fer”, va ser la resposta lacònica d’un Mas-Colell que es va negar a titllar la seva postura de “rebel·lió”. “Continuarem batallant”, es va limitar a dir. Abans havia criticat amb duresa l’immobilisme de Montoro i la negativa a demanar l’informe sobre el dèficit a l’Airef: “És xocant. Aquí no s’acorden coses, aquí s’imposa el criteri del ministeri”.
El debat, ni obrir-lo
Negativa a preguntar a l’Airef sobre el repartiment del dèficit
El ministeri d’Economia va fer servir la seva majoria del 50% dels vots al CPFF per bloquejar la demanda de nou comunitats encapçalades per Catalunya de sol·licitar a l’Airef un informe sobre el repartiment entre els diferents nivells d’administració del dèficit. Mas-Colell va considerar que Montoro “va més enllà de l’esperat”, perquè es nega fins i tot a obrir el debat als experts. Però el ministre va dir que l’Airef, un organisme imposat pels creditors europeus a canvi del rescat bancari, “ja fa informes de sobres” i va afirmar que és l’administració central qui farà el màxim esforç per reduir el dèficit d’aquí al 2018.
Aprovat el pla català
Mas-Colell es torna a negar a seguir reduint despesa
El CPFF d’ahir va donar el vistiplau al pla econòmic i financer de la Generalitat per al 2015 i el 2016 (el document on diu com adreçarà el dèficit). Es va votar abans que tots els altres per la proximitat de les eleccions i Montoro el va considerar suficient per assolir les exigències de dèficit, cosa que segons Mas-Colell no és possible. “Ja veurem si [Mas-Colell] serà al govern”, va ironitzar Montoro.