El Mobile anuncia que es mantindrà a Barcelona

L'organitzador del congrés de mòbils dissipa els rumors, però es mostra preocupat per la violència

El Mobile World Congress del 2013
Paula Solanas
13/10/2017
2 min

BarcelonaEl Mobile no abandonarà Barcelona, almenys de moment. La GSMA, la patronal de les 'telecos' que organitza anualment la cita més famosa de la mobilitat, va anunciar ahir a través d'un comunicat que no deixarà la capital catalana malgrat la situació política que viu Catalunya. Amb aquest missatge el MWC dissipava els rumors dels últims dies que alertaven que el congrés podria canviar de ciutat, inquietat per les conseqüències de l'1-O. Així doncs, la GSMA va confirmar que el congrés se seguirà celebrant a Barcelona i va recordar que l'acord de l'organitzador amb la ciutat es va prorrogar fins al 2023. Això sí, fonts coneixedores dels contactes que s'han produït en els últims dies amb la GSMA expliquen que el que preocupa a aquesta empresa és la violència, que fins ara només s'ha vist durant l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

GSMA Statement On Status Of Mobile World Congress 2018 https://t.co/QJRzSwtBsT pic.twitter.com/xxLvY1snay

— GSMA (@GSMA) 13 de octubre de 2017

A aquestes altures seria molt complicat cancel·lar l'edició prevista per a l'any vinent, ja que els estands que ocupen les companyies tecnològiques al saló es comencen a vendre tot just quan s'acaba l'edició anterior. El que el posicionament no concreta, però, és què passarà en les següents edicions i si es podria rescindir el contracte vigent fins al 2023. Fonts del sector avisen que hi ha determinades clàusules que els permetrien rescindir l'acord, però s'aplicarien en causes de "força major" com ara una situació de violència als carrers que pogués alterar la imatge d'estabilitat que vol transmetre el congrés.

En aquest sentit, la GSMA va reiterar en el comunicat que l'organització continua observant de prop com avança la situació política entre Catalunya i Espanya i els impactes que el conflicte podria tenir per al Mobile World Congress. Aquestes mateixes fonts expliquen que l'entitat que presideix John Hoffman havia demanat informació de manera insistent sobre els fets de les últimes setmanes, però encara no s'havia pronunciat sobre la seva posició.

Aquesta situació d'incertesa ja s'havia produït en altres ocasions, com ara durant la vaga de metro que van convocar els treballadors durant l'edició del 2016 per forçar una negociació amb Colau sobre el seu conveni. Aleshores Hoffman es va mostrar "decebut" per la situació, que va deixar la imatge de congressistes aglomerats als vagons i les andanes. Tot i la convocatòria de vaga, però, l'organització va mantenir la fira a Barcelona, encara que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va aprofitar l'avinentesa per intentar que el congrés canviés de ciutat. Ciutats com Amsterdam, París o Milà també han intentat seduir la GSMA en altres ocasions, però sense èxit.

De fet, alguns mitjans havien apuntat que l'organització podria aprofitar l'èxit del seu nou congrés MWC Americas, celebrat a San Francisco, per convertir-lo en l'alternativa al de Barcelona. Tot i així, l'empresa organitzadora no ha fet cap pas perquè aquest 'sorpasso' es produeixi.

Tresor econòmic

L'impacte econòmic del MWC a la ciutat i, sobretot, a la Fira –el congrés aporta el 40% de la facturació de l'entitat– ha fet créixer la pressió perquè la GSMA dissipés els rumors que apuntaven a la possibilitat que l'esdeveniment marxaria. Aquest 2017 el Mobile va tancar les portes amb un rècord de 108.000 visitants i va deixar a Catalunya un impacte econòmic de més de 465 milions d'euros i més de 13.200 llocs de treball a temps parcial.

stats