L’atur torna a créixer tot i l’augment dels afiliats

El Govern insisteix que la recuperació “low cost” del mercat de treball fa perillar el sistema de pensions

En xifres absolutes ara hi ha menys aturats que fa un any, tant a Catalunya com a Espanya.
Natàlia Vila
04/11/2016
2 min

BarcelonaTercer més consecutiu de pujades a l’atur registrat. El mercat laboral viu en una contradicció entre les persones que perden la feina -i s’apunten a l’atur- i les que en troben i passen a cotitzar a la Seguretat Social. El pas d’un costat a l’altre és tan ràpid que l’anàlisi de les xifres que va publicar ahir el ministeri de Treball deixa dades aparentment contradictòries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya, per exemple, 7.325 persones es van apuntar a les llistes de l’atur durant el mes d’octubre. Això deixa la xifra oficial d’aturats en 458.406 persones desocupades. Al mateix temps, però, més de 5.800 persones es van donar d’alta a la Seguretat Social, és a dir, van trobar feina. La situació al conjunt d’Espanya és molt semblant. Hi ha 44.685 aturats més (el nombre total d’aturats s’apropa als 3.765.000) mentre que al mateix temps s’han creat més de 100.000 contractes nous, el repunt més gran de tota la sèrie històrica en un mes d’octubre.

El govern espanyol defensa que, en xifres absolutes, ara hi ha menys aturats que fa un any i el ritme de creixement en la creació d’ocupació millora. El govern de la Generalitat, en canvi, és més crític. Per al secretari general de Treball, Josep Ginesta el rerefons és preocupant perquè demostra que els llocs que es creen són efímers i això posa en perill tot el sistema. “Constatem una recuperació low cost del mercat de treball que dificulta mantenir l’actual sistema de pensions” va assegurar ahir Ginesta.

Temporalitat extrema

El gran problema que arrossega el mercat laboral encara és la temporalitat. Nou de cada deu contractes nous són temporals. Per a Ginesta aquesta tendència és conseqüència directa de la reforma laboral i lamenta que siguin “de menys qualitat”. El secretari general va destacar, a més, que l’afiliació a la Seguretat Social ha augmentat “perquè els contractes de treball són de molt curta durada i les persones que els tenen sumen més afiliacions al final del mes”, per la qual cosa “s’ha trencat la màxima que la recuperació econòmica es veia en l’afiliació”, va explicar. Per tot plegat, Ginesta va insistir ahir que Catalunya ha d’avançar cap a un marc propi de regulació per capgirar aquestes tendències, cosa que, segons el secretari de Treball, “no passarà amb un nou govern de continuïtat a Madrid”.

Els sindicats van un pas més enllà. Consideren que els nivells actuals de temporalitat són “insuportables” i reclamen que es reobri el diàleg social -ara que l’executiu espanyol ja s’ha format- amb un objectiu doble: reduir la precarietat dels contractes més curts i trobar una sortida per als aturats de llarga durada. El fet és que ara mateix pràcticament la meitat dels aturats ja no cobra cap tipus de prestació. La taxa de cobertura, segons el ministeri, es queda al 54%. Per la seva banda, les patronals es limiten a valorar positivament la tendència en la creació d’ocupació malgrat el repunt de l’atur de la tardor.

stats