"L'actual dèficit fiscal és més perjudicial per a Catalunya que el pitjor boicot"

És la principal conclusió del llibre 'Sense Espanya'. Els autors, Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, conclouen que els nivells d'atur millorarien en una Catalunya independent

Portada del llibre 'Sense Espanya'
Acn
21/06/2011
2 min
16
Regala aquest article

BarcelonaL'economia catalana és oberta, diversificada i s'assenta sobre un teixit empresarial ric. Aquests són els ingredients que, segons Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, els autors de Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència (Pòrtic), farien que Catalunya pogués superar amb certa suficiència una hipotètica separació de l'estat espanyol. Segons s'explica al llibre, un boicot als productes catalans per part del mercat espanyol, que l'any 2005 captava el 54% de les exportacions, seria el principal obstacle a superar. Amb tot, ni un boicot del 40% per part dels consumidors, i del 20% de les empreses, que faria caure el PIB un 4%, seria suficient per compensar l'actual dèficit fiscal, que és del 9%. Els autors quantifiquen que la independència de Catalunya suposaria la pèrdua d'entre 100.000 i 200.000 llocs de feina en un primer moment que ràpidament quedarien compensats per l'increment de renda disponible. És a dir, la desaparició del dèficit fiscal augmentaria la capacitat de despesa del Govern i de les famílies, cosa que provocaria més demanda i creació de llocs de feina. A tot això s'hauria de sumar el fet que Catalunya hauria de crear tots els serveis propis d'un estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els autors han centrat els seus esforços en resoldre com afectaria a l'economia del país un boicot a gran escala del mercat espanyol sobre els productes catalans, deixant de banda altres qüestions, que consideren poc probables, com el fet que Catalunya no fos admesa com a membre de ple dret a la Unió Europea, que hi hagués una reacció violenta o que "sortissin els tancs al carrer" per part de l'estat espanyol.

Les empreses multinacionals establertes al nostre territori no es veurien afectades de forma directa. "Les multinacionals prenen decisions amb criteris estrictament econòmics, per sobre dels localismes polítics", apunta Cuadras, i de cara al mercat espanyol "poca gent" les identificaria "com a catalanes" per incloure-les en el boicot. En aquest sentit, Guinjoan recorda que Catalunya ha viscut darrerament deslocalitzacions de producció de multinacionals com Yamaha, Sony o Sharp, sense que això hagi malmès la seva imatge entre els consumidors. A més, destaquen que una Catalunya independent també oferiria oportunitats estratègiques a multinacionals que veurien amb bons ulls establir-se en un país estratègicament situat al sud d'Europa.

stats