Espanya no complirà l’objectiu de dèficit ni en el millor escenari
L’Airef revela que la pujada de l’impost de societats serà permanent i amb bestretes de més del 20%
MadridSembla una contradicció, però després que el govern espanyol s’hagi compromès amb Brussel·les a aplicar noves mesures per reduir el dèficit, les previsions que això passi són encara més escasses. Aquest és el diagnòstic de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), el supervisor que ahir va refer les seves previsions de compliment dels objectius d’estabilitat, censurant els plans de Mariano Rajoy per assolir-los. La pujada dels pagaments a compte de l’impost de societats, que segons el president espanyol tindrà un impacte positiu en els comptes d’aquest any de 6.000 milions d’euros, genera una “forta incertesa” a l’organisme supervisor del dèficit. Les altres dues mesures anunciades pel ministre d’Economia, Luis de Guindos, i que consistien en recaptar més per la lluita contra el frau i avançar al juliol el tancament del pressupost, l’Airef, directament, ni se les creu.
Aquest i altres factors fan que l’Airef prevegi un incompliment dels objectius de dèficit de cara al 2016 –igual que la majoria d’observadors independents, inclosa la Comissió Europea–. Però no només això, sinó que malgrat les noves mesures anunciades, l’incompliment de l’objectiu d’estabilitat és avui més segur que en el darrer informe de l’organisme que presideix José Luis Escrivá. En concret, l’Estat podria marcar un dèficit de fins al 4,7%, cosa que suposaria una desviació d’11.000 milions d’euros respecte a l’objectiu del 3,6% inclòs a l’actualització del pla d’estabilitat enviada pel govern espanyol a Brussel·les.
Aquest seria el pitjor dels escenaris, que no inclou els 6.000 milions de més que aportaria la reforma de l’impost de societats que genera aquesta “incertesa” al supervisor. En cas que sí que s’inclogués, el dèficit quedaria en el 4,1%, encara cinc dècimes per sobre de l’únic compromís que de moment hi ha sobre la taula. Previsiblement, Brussel·les donarà més marge a Espanya properament, però les travesses passen perquè l’objectiu d’aquest any s’ampliï al 3,9%, que és la previsió de tancament de la Comissió Europea. Segons les dades de l’Airef, ni tan sols en un escenari d’ampliació dels objectius d’aquesta mena, Espanya compliria amb els socis europeus.
L’explicació d’aquesta desviació del dèficit serà a l’administració central i a la Seguretat Social, els dos subsectors que més incompliran del seu objectiu de dèficit, segons l’organisme. El primer marcarà un dèficit del 2,1% si es compleix la previsió d’ingressos per l’impost de societats, i de l 2,7% si no es compleix. Mentrestant, la Seguretat Social tindrà un forat de l’1,6%, lluny de l’1,1% previst. Les comunitats autònomes només es desviaran una dècima de l’objectiu, fins al 0,8%, i els ajuntaments marcaran un superàvit del 0,4%. L’Airef constata que hi ha hagut un “progressiu deteriorament” de les finances públiques des de l’última revisió, sobretot per la caiguda dels ingressos per la recaptació d’impostos i una inflació inferior a la prevista. Segons l’organisme, l’impacte de la reforma tributària del govern espanyol ha estat més elevada que la prevista, i això està malmentent les possibilitats de compliment.
Nou impost de societats
L’Airef va revelar també que la pujada dels pagaments a compte de l’impost de societats serà permanent i suposarà, per tant, una pujada efectiva d’aquest impost. Després de rebre les explicacions del ministeri d’Hisenda sobre l’anunci, l’Airef va explicar també que l’executiu de Rajoy pretén apujar el tipus que pagaran les grans empreses anticipadament fins a “com a mínim” el 20%, en lloc del 12% que pagaven abans de l’eliminació d’aquestes bestretes, en l’exercici d’aquest any. Això vol dir que, en la pràctica, s’estableix un tipus mínim de l’impost de societats del 20% per a totes les grans empreses.e