L’Airef veu “insostenible” el deute català pels interessos de l’Estat
El supervisor avisa que “el deute pot tenir trajectòries explosives”
MadridQuè passarà quan Catalunya deixi de cobrar el FLA i el govern espanyol li reclami els interessos del deute pendent? L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), l’organisme encarregat de supervisar els comptes de l’Estat i de les comunitats i vetllar pel compliment del dèficit, veu un futur molt funest. “El deute pot tenir trajectòries explosives, és una situació problemàtica”, alerten des de l’organisme. En el seu últim informe sobre els pressupostos de les autonomies per al 2016, que inclou una anàlisi del deute de cada territori, l’Airef adverteix de la “insostenibilitat del deute català”. Esgrimeix tres raons. Primer, “la incertesa del context polític”. Segon, i derivat del primer, la dificultat que tindrà la Generalitat per pagar interessos un cop es tanqui l’aixeta del FLA. I, tercer, la sensació que diferents comunitats, incloent-hi Catalunya, ja han “tirat la tovallola” pel que fa al compliment del dèficit.
Des que existeix el FLA, la Generalitat ja ha pagat uns 2.000 milions d’euros d’interessos del fons de liquiditat autonòmic. Això vol dir que els catalans paguen perquè se’ls prestin uns diners que prèviament ells mateixos han aportat a l’Estat a través d’impostos recaptats per Hisenda -si bé aquest any per primer cop el FLA és a interès zero-. Mentrestant, el sistema de finançament segueix pendent de reformar-se. L’escenari del qual alerta l’Airef és a mitjà termini: quan la Generalitat, amb la porta tancada a finançar-se directament als mercats i en un context “d’estrès econòmic i de fricció institucional”, no tingui manera de finançar-se.
Per a l’Airef, la mare dels ous del problema és l’existència mateixa del FLA, que ha creat un règim de “desigualtat” entre comunitats autònomes. Amb tot, l’autoritat fiscal és partidària d’aplicar mesures de prevenció i de control dels comptes de la Generalitat i beneeix, en aquest cas, la intervenció financera del govern espanyol a Catalunya.
Enfrontada a Cristóbal Montoro perquè fa cas omís dels seus informes i perquè no els deixar accedir a informació rellevant -com el dèficit de l’Estat-, l’Airef per primer cop s’alinea amb el govern de Rajoy pel compliment de les autonomies. De tota manera, evita mullar-se i recomana les condicions de la intervenció de les finances també de la resta d’autonomies adherides al FLA, un mecanisme que l’organisme no controla.
Crida a pressionar més Catalunya
Les quatre comunitats de la llista negra, que tenen un “risc molt elevat d’incompliment” del dèficit el 2016, són Catalunya, Extremadura, Múrcia i el País Valencià. L’Airef recomana, com a mesures preventives, reforçar la figura de la interventora general dels comptes de la Generalitat, però que en lloc d’informar Hisenda com ha imposat Montoro, informi periòdicament el Govern del compliment dels comptes. L’Airef també demana l’aplicació de l’article 19 de la llei d’estabilitat pressupostària (LOEPSF), que significa que Hisenda reclami a les autonomies en el termini d’un mes un nou pla d’ajustament.
L’Airef, però, reitera a Hisenda que hauria de donar més marge a Catalunya, preveient que “ha tirat la tovallola” amb el dèficit. L’organisme recorda que la Generalitat no està complint la reducció de despesa prevista en el seu pla economicofinancer (PEF) aprovat al juliol pel Consell de Política Fiscal i Financera, després que Hisenda obligués Mas-Colell a refer-lo, i que es tracta de l’única comunitat que no ha presentat els comptes per al 2016.